Како да се дизајнира кујнски сет во куќата. Правилна кујна ергономијата: проектот со уредување на мебел. Фото галерија - како да планирате кујнски простор.

 1. Изберете го типот на кујната
 2. Работа со добавувач на кабинет
 3. Распоред на мала кујна
 4. Започнете со работа на кујнски дизајн
 5. Различни конфигурации на дизајнот на кујната

Со цел да се планираат кујната, некои покани дизајнерски професионалци. Но, тоа е можно да го направите сами. Прво на сите, се сеќавам дека дизајнот на кујната треба да биде функционален. Но, се разбира, интересно. Па, ајде да дознаеме како правилно да ја планираме кујната.

Дизајнерите прават разлика помеѓу шест опции за планирање на кујна:

Планирање кујна е доста предизвик поради многуте различни фактори кои треба да се земат предвид. Ова е исто така област во која се бара строго буџетирање, бидејќи значителен дел од трошоците за кујната паѓаат не само на кабинети, туку и на времето и трошоците за инсталација. Исто така, ќе зависи од тоа колку сакате да го направите сами.

Апарати Одлучете што апарати ќе ги имате во кујната. Повеќето кујнски готвење е поврзано со шпорет, мијалник и фрижидер. Како по правило, триаголниот распоред на трите главни елементи се смета за идеален - пристапот е едноставен, и има место за подготовка или складирање во близина на секоја област.

 • линеарен;
 • две линии;
 • L-облик;
 • У-облик;
 • полуостров;
 • островски.

Размислете за секоја од овие опции.

Ако мебелот во кујната се наоѓа покрај еден од ѕидовите, тогаш тие зборуваат за линеарен изглед. Користете го овој изглед за помали кујни, или во оние кујни кои се комбинирани со трпезаријата.

Изберете го типот на кујната

Подобро е да не го ставате фрижидерот во близина на шпоретот, бидејќи фрижидерот ќе мора да работи повеќе поради топол воздух околу него кога шпоретот работи. Ако ви треба остров во вашиот дизајн, најдобро е да не го блокира вашиот пат помеѓу мијалникот, фрижидерот и шпоретот. Електричната енергија за островот може да работи под подот, особено ако се уште се инсталира нов под. Многу луѓе користат дополнителен спротивен островски простор за да содржат шпорет.

Складирање Размислете за тоа што сакате да го чувате во кујната и како ја користите вашата кујна. Складишта и шкафови кои се протегаат до таванот се одлични начини за зголемување на складирањето во кујната. Производителите на кујнски кабинети, исто така, нудат широк опсег на опции за складирање од мрзливи прекривки до интегрирани контејнери за отпадоци.

Дволинскиот изглед е погоден за долги тесни кујни. Сепак, запомнете дека со оваа опција растојанието помеѓу кабинетите треба да биде поголемо од 1,2 метри. Доколку ова растојание е помало, ќе биде непријатно за да ги отворите вратите на кабинетите од двете страни на кујната: тие ќе се мешаат едни со други. Најдобро е да се постави мијалник и шпорет на едната страна на таквата кујна и фрижидер од друга страна.

Countertops Countertops е од суштинско значење и за готвење и поставување на електрични апарати, како што се тостери, мешалки, производители на кафе и самостојни микробранови печки. На пример, countertops, исто така, може да обезбеди место за јадење во форма на појадок бар. Долниот дел може да се остави отворен, или кабинетите на полуостровот може да се инсталираат одоздола. Во вториот, широк дел од масата обезбедува голем настреш.

Во малите кујни, големината и обликот на собата често го диктираат распоредот. Во поголеми соби има повеќе можности за прегледување. Повеќето кујни се опција на еден од овие примери. Типични распореди се прикажани подолу со "работен триаголник" што укажува на можна поставеност на уредите. Во голема кујна ова може да овозможи простор за јадење во кујната.

Најчесто користен кујнски распоред е L-облик. Овој распоред се вклопува совршено во голема кујна и мал. Со овој распоред на мебел, можете полесно да ја поставите областа за јадење.

Изгледот во облик на U ќе биде идеален за оние домаќинки кои поминуваат многу време во кујната. На крајот на краиштата, апаратите за домаќинство и мебелот со оваа опција се наоѓаат на три страни од кујната, а има многу простор за чување на разни кујнски прибор.

Овој распоред обезбедува доволно простор за складирање и простор и затоа е идеален за жив семеен живот. Во мала кујна, овој распоред го обезбедува максималниот капацитет и капацитет на уредот, но стоечката просторија е ограничена.

Најдобро е да го задржите фрижидерот близу до вратата. Во планот на галија, постојат директни отвори на кабинети на спротивните ѕидови во тесна кујна. Изгледот на островот обично се користи или во големи кујни или како структурен елемент во мали. Кога уредите се инсталирани на островот, теоријата "работен триаголник" не се применува. Рутирање комунални услуги може да биде незгодно со овој распоред дизајн.

Во полуостровската кујна има дополнителна работна површина или мијалник со шпорет, а понекогаш само бар-бар поврзан со главниот мебел.

Работа со добавувач на кабинет

Кога имате некои идеи за дизајнот и стилот што го барате, следниот чекор е да разговарате со добавувачот на плакарот. Направете точни мерења на собата. Вклучете ги постојните ниши, висина и широчина на просторијата, како и висината и ширината на прозорците и прозорските прагови. Вашиот добавувач може да креира компјутерски дизајн за да ви даде идеја за тоа како ќе изгледа вашата кујна.

Некои производители имаат кабинети на залиха, но со други, наредбите може да траат неколку недели или дури и месеци. Запомнете го ова во целокупното планирање. Координирањето на испораката на материјали е од клучно значење за непречено извршување на проектот, па планирајте го и потврдете го времето на испорака.

Долго време беше толку обичај што кујната е огништето, душата на куќата, па затоа е важно да се планира правилно. Внатрешноста мора да биде избалансирана и хармонична. Тука семејството се собира заедно за да јаде и да разговара. Тука водителка поминува многу време подготвувајќи ја храната. Затоа кујната треба да биде удобна и добро дизајнирана, ергономски дизајнирана.

Редовните и полу-стандардни кабинети се изградени според индустриски стандарди. Ако купите резервни кабинети, користете го следново како водич за планирање на вашата кујна. Димензиите се дизајнирани врз основа на височина на таванот од 8 стапки. Секогаш проверете кај производителот за димензии.

Шопинг за кујнски елементи нуди многу опции. Материјалите, завршните делови, профилот на вратата, конфигурациите, додатоците и опремата на вратите се само почеток. Пред да сонувате за вашиот совршена кујна , ќе треба да одлучите за буџетот и дали ќе ги инсталирате кабинетите. Повеќето поправки и продавници нудат биро инсталација од страна на персоналот или упати до независни монтери. Ако одлучите да ангажирате некој да работи, секогаш барајте упат.

Внатрешниот дизајн мора да започне со дефиницијата - зашто, всушност, ќе служи оваа соба. Дали ова ќе биде место за чести собири со пријателите по чаша вино или ќе стане лабораторија за производство на кулинарски ремек-дела? Колку луѓе ќе бидат на голема маса во исто време, колку често ќе треба да готвите нешто? Во зависност од одговорите на овие прашања, треба да започнете со планирање на внатрешноста на кујната и изборот на апарати за домаќинство.

Ако планирате да дизајнирате кујна за да ги задоволите вашите доживотни потреби, може да размислите за инкорпорирање на достапните карактеристики. Најважните фактори се дека вратите се доволно широки за инвалидски колички што се достапни за канцеларијата и шалтерот и дека има доволно простор за движење околу кујната. Алатките вклучуваат користење на стартер за отпад во близина на предната страна на мијалникот, осветлување на сензорот за движење и рачките на вратите на рачката.

Оваа кујна во нијанси на бело и крем е дизајнирана со лесна пристапност. Сцените обезбедуваат функции како што се вратите што се доволно широки за инвалидски колички, достапноста на кабинетот и застојот и дека има доволно простор за движење околу кујната.Се проценува дека сопственикот на куќата 60% од времето поминато во кујната, работи во мијалникот. Следната точка е печката, а потоа фрижидер. И растојанието што го поминува жена во процесот на готвење не се пресметува во метри, туку во километри.


Кујната е во центарот на вашиот дом, и често ова е местото каде што поминуваат најмногу време
Кујната е во центарот на вашиот дом, и често ова е местото каде што поминуваат најмногу време. Затоа, важно е вашата кујна да работи добро и е пријатна просторија за трошење слободно време. Има многу совети за планирање на кујната, но како знаеш што ќе работи во нашата сопствена кујна? Еден од најдобрите нови начини да се разбере ова е со онлајн кујната планер.

Направете планови за подот, да визуелизирате различни гардероба и да ги пронајдете опциите за монтажа и монтажа. Интегрираните функции за споделување го олеснуваат споделувањето и споделување на дизајнот на кујната со семејството и пријателите, како и со сите кујнски професионалци или изведувачи што можеби ќе ви бидат потребни.

На почетокот на минатиот век, беше изведено владеењето на "златниот триаголник" - ова е формулата за идеална локација на најважните кујнски точки. Не треба да го откриете тркалото, бидејќи едноставно можете да го примените ова правило на вашиот квадратни метри . Најдобро е растојанието од 1,2 до 2,7 метри помеѓу вертените на "златниот триаголник".

Распоред на мала кујна

Првпат е лесно: еве како. Започнете со планирање на вашата кујна. Започнете со планирање на кујната со план за подот. Можете да нацртате план за кујна од нула или да изберете основен облик на соба за да започнете. Насликајте ги ѕидовите, прилагодете ја големината на собата и додајте светла и покритие со едноставни алатки за повлекување и капка. Во ова видео ќе научите како да подготвите план на приземје. Одбор за планирање на кујна. Можеби ќе сакате да креирате два спрата од кујната - една од постојните кујни и една од новите дизајни на кујната.

Градењето на внатрешноста на овие параметри ќе помогне да се минимизира физичката активност и да се оптимизира процесот на готвење.

Градењето на внатрешноста на овие параметри ќе помогне да се минимизира физичката активност и да се оптимизира процесот на готвењеТоа ќе ви заштеди време и пари при планирањето на кујната. Откако ќе имате кујна план, можете да додадете завршува на подот, ѕидовите и таванот. Ова видео ќе ви покаже како да ги насликате и декорирате ѕидовите во дизајнот на вашата кујна. Ако сакате да додадете завршница само на одредени ѕидови, на пример, зад плоча, можете да нацртате еден ѕид. Започнете со додавање на основните кабинети во вашата кујна план. Потоа додадете ги ѕидните кабинети. Кабинети трчаат во ѕидот и едни на други. Димензиите на кабинетот се прилагодуваат според точните мерења на саканата локација.

Богатство на избор кујнски мебел и разни апарати и додатоци може да се збуни дури и најпрактичната водителка. Сакам да купам сè одеднаш. Но, не треба да брзате: внимателно разгледајте го функционалното оптоварување на секоја ставка, сметајте го од гледна точка на погодност и естетика.


Ова видео ќе ви покаже како да работите и да изберете елементи за дизајнот на вашата кујна. Кога вашите кабинети се на место, можете да го промените материјалот или бојата на кујнски елементи и countertops користење на функцијата Замени материјали. Обидете се различни опции и споредете како одиш.

Изберете кујнски апарати, светилки и мебел. Сега додајте апарати, мебел и додатоци во кујнскиот план. Обидете се различни стилови трпезариски маси , столици, контра-столици, полици, табла и многу повеќе за да му дадете индивидуален изглед на вашата кујна. И не заборавајте за осветлување. Постои вградена камера алатка која можете да го користите за да направите слики од вашата кујна дизајн и да ја видите било кој дел од вашата кујна како да сте биле всушност таму. Ова е многу корисно кога планирате кујна.

Ова е многу корисно кога планирате кујна

Редот во кујната - основа на удобност. За да ги одржувате становите во совршен ред не е толку тешко. Доволно е да се дефинира одредено место за секоја ставка и строго да се следи правилото: да се стави таму веднаш по употребата. Постојат многу опции за компактно складирање на прибор и додатоци: кабинети, полици, отворени полици, разни организатори.

Започнете со работа на кујнски дизајн

Можете да ја прилагодите висината и решетката на фотоапаратот за да добиете широк агол на вашата кујна или да зумирате за да ги видите деталите одблиску. Зачувајте ги омилените слики во галеријата за слики за да ги споредите различните опции за кујнски дизајн и да ги пронајдете оние што најдобро одговараат на вашата кујна. Започнете ја вашата кујна дизајн денес со овој лесен-за-користење онлајн кујна планер.

За повеќе идеи, совети и инспирација во кујната - проверете ги препорачаните мислења подолу. Френки Елмквист е ентериер архитект и нашиот главен специјалист за дизајн. Таа работи низ целиот свет за некои од најдобрите дизајнерски фирми во светот, и сега таа го носи своето искуство за вас.

Таа работи низ целиот свет за некои од најдобрите дизајнерски фирми во светот, и сега таа го носи своето искуство за васШто треба да знаете за да изберете најефикасен дизајн на кујната во согласност со потребите на вашиот ресторан? Опрема за комерцијална кујна која ги исполнува сите стандарди. Но, ако ги искористите своите желби, тие ќе бидат позадоволни.

Дајте им шанса, нека ги објаснат придобивките од користењето на некои кујнски алатки, а потоа одлучуваат за нивната потреба. Добра вентилација. Работата во кујната е невозможна без многу добра вентилација. Присуството на пареа и чад во кујната на ресторанот е неприфатливо, ако не е опасно и нездраво за вашите вработени. Покрај тоа, не сакате вашите гости да "мирисаат" како храна откако ќе го напуштат вашиот ресторан.

Неодамна, стана мода да дизајнира кујнски "остров" - комбинирање во средината на просторијата на десктоп, мијалник, шпорет. Се разбира, тоа е многу импресивно. Но островот станува удобен само ако има околу 1 m околу периметарот. слободен простор за премин. Затоа, пред да инсталирате таков "моден писок" во вашиот дом, треба многу точно да ги пресметате сите димензионални параметри на идниот "остров".

Колку е лесно да се одржи целата кујна зависи од материјалот од кој е направена кујната, локацијата на елементите и начинот на чување на кујната во кујната. На пример, полиците се многу добар избор поради достапноста на храната за време на готвењето и сервирањето, но орманот со врати е многу полесен за одржување.

Различни конфигурации на дизајнот на кујната

Секој ресторан и секоја кујна во ресторанот се индивидуални и имаат потреба од опрема која одговара на одредени барања. Секогаш изберете опрема дизајнирана за професионална кујна. Маси за готвење Електрична опрема за готвење, печење, пржење Фрижидери, замрзнувачи, мраз машини Опрема за миење садови Кабинети, фиоки и полици за чување на садови. Работните маси во кујните на комерцијалните ресторани мора да имаат површина од нерѓосувачки челик и да бидат опремени со кабинети за чување кујнски прибор или фиоки.Од безбедносен аспект, едното од најголемите осветлување за кујната не е доволно. Бидете сигурни дека ќе бидете насочени светла на работната површина, мијалник и плоча. Неопходно е во исто време зракот да падне од предната страна или од страната.

Неопходно е во исто време зракот да падне од предната страна или од страната


Тематски материјали:

Ажурирано: 08.07.2013

103583

Ако забележите грешка, одберете фрагмент на текст и притиснете Ctrl + Enter

Дали ова ќе биде место за чести собири со пријателите по чаша вино или ќе стане лабораторија за производство на кулинарски ремек-дела?
Колку луѓе ќе бидат на голема маса во исто време, колку често ќе треба да готвите нешто?
Има многу совети за планирање на кујната, но како знаеш што ќе работи во нашата сопствена кујна?
Што треба да знаете за да изберете најефикасен дизајн на кујната во согласност со потребите на вашиот ресторан?