Испорака во онлајн продавницата: како да се избере метод и да се пресмета цената

 1. Избор на метод за достава
 2. Руски пост
 3. Куриерска достава
 4. Пикап
 5. Пресметка на трошоците за превоз
 6. Користете цени за испорака
 7. Направете бесплатен превозот
 8. Поставете рамна стапка

Се чини дека повеќе начини да се испорача во онлајн продавница, толку подобро за продажба. Секој клиент ќе може да избере соодветна опција за цената и условите. Но, организирањето на пратката на десет различни начини и контролирање на испораката ќе имаат продавачот, односно вие.

Полесно е да се изберат за вашите методи за испорака 2-3, водени од советите:

 • Еден од начините треба да биде што е можно поефтин (обично ова е руски пост). Плаќањето на испораката на купувачот секогаш им изразува дополнителни непотребни трошоци (дури и ако купувачот однапред знаеше за нив). Затоа, за оние кои многу штедат, вреди да се понуди ефтина опција. И да предупредите за времето - можеби ќе треба да почекате една недела.
 • За купувачите кои сакаат итно да добијат нарачка, нудат испорака на курир.
 • Бидете сигурни да додадете пикап. Некои луѓе претпочитаат сами да си ги земат нарачката во пригоден момент, наместо да се приспособат на работата на курирот. Добивањето не мора да биде организирано од вашата офлајн продавница, постојат и други опции, кои ќе ги разгледаме во овој напис.

Ако вашата продавница (или магацин) се наоѓа во Москва, најдете начин да испорачате парцели низ градот во ист ден или следниот - купувачите од главниот град очекуваат таква услуга, ова не е само конкурентна предност, туку речиси предуслов. Истото е подобро да се организираат за Санкт Петербург.

Важно: направете на веб-страница страница со опис на сите начини на доставување, така што клиентот може однапред да ги дознае условите и да не биде изненаден од ненадејните плаќања за време на процесот на проверка.

За да се пресметаат трошоците за испорака, можете да ги користите тарифите за поштенски и курирски услуги, сами да ги пресметате трошоците за испорака, да доделите фиксен износ или да одберете бесплатен превоз. Во написот ќе бидат прикажани карактеристиките на различните методи за испорака и да се покаже како да ги конфигурирате Ecwid Store .

Избор на метод за достава

Сето тоа зависи од производот кој го продавате. Ако се работи за гломазни нешта, како што се саксии за саксии, тогаш тоа може да биде поевтино (и побезбедно) за да ги испратите по пошта, а не по пошта. Разгледајте различни опции, имајќи ја предвид приближната тежина и димензии на вашите парцели.

Руски пост

Вообичаената опција за купувачите и продавачите. Времето на испорака варира во зависност од регионот и може да се разликува секогаш кога се испраќа на истото место. На пример, прелиминарна пресметка на страницата pochta.ru ветува дека ќе биде предаден за 1-2 дена од Москва до Уљановск, но обично парцелата трае 3-5 дена:

ru  ветува дека ќе биде предаден за 1-2 дена од Москва до Уљановск, но обично парцелата трае 3-5 дена:

На веб-страницата на Руската Пошта pochta.ru, можете да ги пресметате трошоците за заминување и приближно време на испорака

Руската Пошта може да испрати стока со пари на испорака - купувачот плаќа за парцелата по приемот. Клиентот е удобен, но продавачот не: мора да чекате долго време, плус понекогаш купувачите не ги земаат нарачките и сите трошоци за превозот и враќањето ги сноси продавачот.

Единствениот плус на пари при испорака е дека во продавницата не треба да се грижи издавање чек и испраќање на податоци за продажба до ОРД во 54-ФЗ . Ако ова е од клучно значење за вас, тогаш испраќањето од страна на Пост на Русија е соодветна опција.

Совети:

 • Користете Руски пост сервис за бизнис : тоа е полесно да се подготват документи за испраќање, парцели во одделот се добиваат побрзо, и постојат посебни цени за онлајн продавници.
 • Изберете пакет кој одговара на големината на стандардниот пакет за пошта, за да не се преплатува.
 • Ќе добие број на песна парцели и да го извести неговиот клиент (или подобро даде директна врска за следење ). Така ќе може да дознае за локацијата на неговата нарачка.

И прочитај детални упатства за испраќање на парцели од руски пост .

Куриерска достава

Главната предност на оваа опција е најголемиот процент на нарачки за купување во споредба со испорака по пошта или до точки на издавање. Ако одлучите да пратите парцели по курир, постојат два начина:

 1. Поврзете курирска услуга
  Најлесно е онлајн-продавницата да почне да работи со најпопуларните услуги, како што се Боровинка , CDEC , ЕМС , ДПД . Сите процеси и шеми на работа што ги имаат повеќе или помалку дебагирани.

  Од друга страна, големите услуги не се борат за клиенти колку што се мали и почетници. Нивната услуга и брзина на испорака може да бидат подобри ако услугата, на пример, работи само во Москва. Алтернативно, еден курир може да се користи за испорака во Русија, а друг во Москва.

  За да помогнете курирски рејтинг .

 2. Вработи свој курир
  Ако имате многу нарачки во градот каде што се наоѓате, има смисла да се организира испораката. Така ќе бидете 100% сигурни во квалитетот на работата на курири (неговите вработени полесно се контролираат од изведувачот).

Прочитајте како онлајн продавница за организирање на вашата курирска достава па дури и заработи пари.

Пикап

Не чекајте курирот да го повика, не го обнови целиот свој распоред во пресрет на неговото доаѓање, туку едноставно ја земате нарачката брзо и во пригоден момент за себе - причините зошто луѓето избираат само-пикап.

Дајте им на купувачите можност сами да си нарачате:

 • Отворете ги своите нарачки за издавање на пораки
  На пример, да изнајмите мала површина во трговски или канцелариски центар. Земете ги најевтините опции. Важно е да не бидете видливи, туку само да бидете присутни.
 • Користете пошти или точки за испорака
  Куриерските услуги можат да ги доставуваат до сопствените точки на издавање и поштенски машини (поштенски). Најголемата мрежа на поштома на Pickpoint и BoxBerry . Корисно е за клиентот да ја подигне нарачката, бидејќи поштата се наоѓа во големи трговски центри и на други места со добар пристап. Тие работат седум дена во неделата, често околу часовникот.

Реков повеќе за овие и други начини да се организира само-испорака .

Во онлајн продавница на Ecwid Не можете само да додадете само-пикап како опција за испорака, туку и да му дадете можност на клиентот одберете го времето и датумот на приемот на нарачката . Користете =)

Пресметка на трошоците за превоз

Колку да наплаќаат за испорака, за да не ги плаши клиентите и да не губат пари? Нудиме неколку стратегии:

Користете цени за испорака

Оваа опција работи добро ако вашиот сајт има интеграција со услугата за испорака и цената се пресметува автоматски кога купувачот ќе стави ред. Или можете сами да ги прилагодите трошоците за испорака во продавницата врз основа на тарифите на добавувачите.

Во продавницата Ecwid, можете да го поврзете автоматското пресметување на трошоците за превозот користејќи:

Исто така можете да поставите свои тарифи за испорака до различни региони во Ecwid Store користејќи создавање географски зони .

Направете бесплатен превозот

Убава опција за купувачите. Тие преземаат само една одлука: дали да купуваат стоки по наведената цена. И треба да ги поставите таквите цени за да не се скрши на испорака (или користете еден од паметните начини ).

Стратегијата е совршена ако го продаде оригиналниот производ и клиентите не можат да ги споредат вашите цени со никого. Или направи бесплатен превозот вашата конкурентна предност и наведуваш клиенти.

Упатство, како да поставите бесплатен превозот во продавница на Ecwid.

Поставете рамна стапка

Во овој случај, износот на испорака е ист за сите. И за мала нарачка со пратка до другиот крај на земјата, и за голем налог од купувач од соседен град.

Вие не треба да потрошите време за пресметка на неколку тарифи. Може да биде непрофитабилно да испорачате парцели во оддалечените региони ако, ако ја наведете цената, ќе бидете водени, на пример, во централниот дел на Русија. Ако наведете максимална цена, тогаш тоа ги збунува купувачите.

Заклучок: фиксниот трошок за испорака може да се утврди ако продавате ист вид стока (на пример, само маици). Или работат само за најблиските региони. На пример, таквата стратегија за пресметка на испорака ја користи продавницата. maxgoodz.ru :

ru  :

Можете да го поставите просечниот трошок за испорака за сите региони одеднаш.

Упатство, како да поставите фиксен трошок за превозот во продавница на Ecwid.

***

Како доставувате нарачки на клиентите на вашата онлајн продавница? Споделете го своето искуство. И ако во статијата не откривме какво било прашање, прашај во коментарите. Сите да дознаете и да додадете.

За авторот

Ана Конева е продавач на содржини и уредник на "Еквиде". Разбира интернет рекламирање и статистика. Сака големи градови, тестенини и Вуди Ален филмови.

Како доставувате нарачки на клиентите на вашата онлајн продавница?