Статьи

Како да изберете далечински управувач за радио контролиран автомобил?

  1. Видови на далечински управувачи
  2. Кои карактеристики треба да обрнат внимание при изборот
  3. Револуционери во светот на радио контрола - најдобри конзоли за вашиот автомобил

Во пресрет на одговорните натпревари, пред крајот на собранието на KIT на автомобил, после несреќи, во моментот на купување на автомобил од делумно собрание и во голем број други предвидливи или спонтани случаи, може да има итна потреба да се купи далечински управувач за радио контролиран автомобил. Како да не се пропушти изборот, и на кои карактеристики треба да им се посвети посебно внимание? Тоа е она што ние ќе ви кажеме подолу!

Видови на далечински управувачи

Контролната опрема се состои од предавател, преку кој моделот испраќа контролни команди и приемник инсталиран на автомобил, кој го фаќа сигналот, го дешифрира и го пренесува за понатамошно извршување од страна на актуаторите: серво, регулатори Контролната опрема се состои од предавател, преку кој моделот испраќа контролни команди и приемник инсталиран на автомобил, кој го фаќа сигналот, го дешифрира и го пренесува за понатамошно извршување од страна на актуаторите: серво, регулатори. Ова е начинот на кој машината оди, се врти, застанува, ако го притиснете соодветното копче или ја извршите потребната комбинација на дејства на далечинскиот управувач.

Автомобилските производители главно користат предаватели од типот пиштол кога конзолата се држи во раката како пиштол. Под показалецот се наоѓа активира гас. Кога ќе притиснете назад (за себе), автомобилот оди, ако притиснете напред - се забавува и застанува. Ако не вложите напори, активирањето ќе се врати во неутралната средина. Постои мало тркало на страната на конзолата - ова не е декоративен елемент, туку најважна контролна алатка! Со него се вршат сите вртења. Во ротација на тркалото на часовникот се вртат тркалата надесно, додека контра тркалото го претвора модел налево.

Исто така, постојат предаватели од џојстик. Тие се држат со две раце, а контролите се направени со десни и лева стапчиња. Но, овој вид опрема е редок за висококвалитетни автомобили. Тие можат да се најдат на повеќето воздухопловна опрема, а во ретки случаи - за играчки со радио контролирани автомобили.

Затоа, со една важна точка, како да го земеме далечинскиот управувач до радио контролираниот автомобил, веќе сме сфатиле - потребен ни е далечински управувач со пиштол. Оди напред.

Кои карактеристики треба да обрнат внимание при изборот

И покрај фактот дека во било кој модел продавница ќе можете да изберете и едноставна, буџетска опрема, и многу мултифункционални, скапи, професионални, општи параметри на кои треба да обрнете внимание се:

  • Фреквенција
  • Хардверски канали
  • Опсег на активности

Врската помеѓу далечинскиот управувач за автомобилот на радиото и ресиверот е обезбедена со радио бранови, а главниот индикатор во овој случај е носечката фреквенција. Неодамна, моделите активно се префрлаат на предаватели со фреквенција од 2,4 GHz, бидејќи практично не се ранливи на пречки. Ова ви овозможува да соберете голем број на радио контролирани автомобили на едно место и да ги започнете истовремено, додека опремата со фреквенција од 27 MHz или 40 MHz негативно реагира на присуството на странски уреди. Радио сигналите може да се преклопуваат и да се прекинуваат едни со други, поради што се губи контролата врз моделот.

Ако одлучите да купите контролен панел на радио контролирана машина, сигурно ќе обрнете внимание на индикацијата во описот на бројот на канали (2-канален, 3CH, итн.). Ова се контролни канали, од кои секоја е одговорна за една од дејствата на моделот. Како по правило, за да се вози автомобил, два канали се доволни - моторот (гас / сопирачка) и насоката на движење (врти). Можете да најдете едноставни автомобили за автомобили, во кои третиот канал е одговорен за далечинското префрлување на фаровите.

Во напредните професионални модели, третиот канал е да го контролира формирањето на мешавината во моторот со внатрешно согорување или да го блокира диференцијалот Во напредните професионални модели, третиот канал е да го контролира формирањето на мешавината во моторот со внатрешно согорување или да го блокира диференцијалот.

Ова прашање е интересно за многу почетници. Доволно опсег на акција, па можете да се чувствувате удобно во пространа сала или на тежок терен - 100-150 метри, а потоа машината е изгубена од вид. Моќта на модерните предаватели е доволна за пренесување на команди на растојание од 200-300 метри.

Еден пример за квалитет, буџетски далечински управувач за автомобил на радио контрола е FlySky FS-GT3C . Ова е 3-канален систем кој работи во 2,4 GHz бендот. Третиот канал обезбедува повеќе можности за моделирање и ја проширува функционалноста на автомобилот, на пример, ви овозможува да ги контролирате фаровите или да свртите сигнали. Можете да програмирате и зачувате поставки за 10 различни модели на автомобили во меморијата на предавателот!

Револуционери во светот на радио контрола - најдобри конзоли за вашиот автомобил

Употребата на телеметрија системи станаа вистинска револуција во светот на радио контролирани автомобили! Моделот повеќе не треба да претпоставува колку брзината се развива, каков напон има вградената батерија, колку гориво останува во резервоарот, која температура се загрева, колку се врти, итн. Главната разлика од конвенционалната опрема е тоа што сигналот се пренесува во две насоки: од пилот до модел и од телеметриските сензори до конзолата.

Минијатурни сензори ви овозможуваат да го следите статусот на вашиот автомобил во реално време. Потребните податоци можат да бидат прикажани на екранот на далечинскиот управувач или на компјутерскиот монитор. Се согласувам, многу е лесно да се биде свесен за "внатрешната" состојба на автомобилот. Таквиот систем е лесно да се интегрира и лесно да се конфигурира.

Пример за далечинскиот напреден тип -   Спектрум DX3R Пример за далечинскиот "напреден" тип - Спектрум DX3R . Appa работи на технологијата "DSM2", која обезбедува најточен и брз одговор. Други посебни карактеристики вклучуваат голем екран, кој графички прикажува податоци за поставките и состојбата на моделот. Spektrum DX3R се смета за најбрз меѓу аналози и е загарантирана да ве доведе до победа!

Во онлајн продавницата Планета Хоби, можете лесно да изберете опрема за контролирање на модели, можете да купите далечински управувач за радио контролирана машина и друга неопходна електроника: приемници , телеметриски сензори , servos и така натаму Направете ваш избор право! Ако не можете сами да одлучувате, ве молиме контактирајте со нас, ќе бидеме среќни да помогнеме!

Како да не се пропушти изборот, и на кои карактеристики треба да им се посвети посебно внимание?

Новости

Арт-терапия в педагогике
Ещё в 1927 году германский психиатр А. Кронфельдом смог обосновать необходимость тесноватого взаимодействия психотерапии и педагогики. Свои идеи он выложил в научной статье “Психогогика, или  Психотерапевтическое

Автозапчасти mercedes-benz
С каждым годом растет количество игроков на автомобильном рынке. Японцы, корейцы, китайцы уже становятся законодателями мод на наших дорогах. Но многим автомобилистам по прежнему дороги мерседесы и форды,

Поставки насосного оборудования
Москва, 20 сентября. /ТАСС/. АО "ОКБМ Африкантов" (заходит в машиностроительный дивизион Росатома - "Атомэнергомаш") прошло аудиторскую проверку на готовность к поставке оборудования для нужд "Газпрома",

Купить iPhone 5s
21 марта 2016 года Apple представила усовершенствованную версию пользующегося популярностью телефона купить iPhone 5s — iPhone SE. «В 2-ух словах» разницу меж ними обычно обрисовывают так: снаружи новинка

Массовка для сьемок киев
Приглашаем поучаствовать в увлекательном проекте парней и дам от 16 до 55 лет готовых провести на съемочной площадке оба денька! Оплата настоящая потому что массовка первого плана(вероятны высказывания)Заявки

50 дней хостинга в подарок
Замечательный хостинг, подходит для тех, у кого несколько сайтов, например у нас 5 сайтов и стоимость всего 299 р/месяц. Для тех, у кого один сайт, вообще цена 99 р/месяц. Мне кажется, дешевле уже просто

Купить осаго
Реальным даю согласие ООО «Сравни.ру», место нахождения: 109544, г. Москва, бульвар Энтузиастов, дом 2, 26 этаж, на обработку моих индивидуальных

Создание сайтов
Свой веб-сайт сегодня не роскошь, а средство продвижения продуктов и услуг! Юзеры веба временами заходят на разные веб-сайты, читают, изучают и рассматривают их. Так почему бы эти веб-сайты не будут вашими.

Лодочные моторы в Тольятти
Новый лодочный мотор нуждается в правильной обкатке. Это условие касается и мотора марки “Ветерок” казанского завода и титулованого “Меркурия”, американо-японского производства. От того как лодочный мотор

Заказать Блиц-проект интерьеров любой степени сложности в любом регионе
Настал тот самый страшны момент - необходимость делать ремонт. Жена настаивает категорически. С чего ремонт начинается? С выбора "чего хочу". Как я задолбался кататься по магазинам: Леруа, Очаг, Куприян,