Статьи

Како да изберете соодветен држач за LCD телевизор, монитор или плазма панел

Препораки → Како да изберете соодветен држач за LCD телевизор, монитор или плазма панел

Види загради во нашиот каталог

Многу среќни сопственици на LCD телевизори ги посетува мислата дека мора да инсталира ТВ на ѕидот. Во оваа статија ќе ви кажам како најдобро да ја изберете заградата која ви е потребна за успешна инсталација.

Ако веќе поседувате дигитален панел или едноставно ќе го купите, треба да обезбедите голем број на карактеристики и суптилностите. За телевизорот треба да ја знаете неговата тежина (без штанд) и стандардната VESA монтирање. Тежината на телевизорот секогаш може да се најде на етикетата со серискиот број лоциран на задната страна, или видете го упатството за користење што доаѓа со комплетот. Можете исто така да ја дознаете големината на VESA стандардот во упатствата или на веб-страницата. Доколку никаде да се најде - најмногу "железен" начин е да се земе долг владетел или мерна лента и да се измерат растојанијата помеѓу монтажните дупки (растојанија А и Б), како што е прикажано на сликата.

Доколку никаде да се најде - најмногу железен начин е да се земе долг владетел или мерна лента и да се измерат растојанијата помеѓу монтажните дупки (растојанија А и Б), како што е прикажано на сликата

Во нашиот случај, растојанијата А и Б биле по 400 милиметри. Ова значи дека можеме да користиме било кој држач кој го поддржува VESA 400x400 mm стандардот за монтирање. Главната работа е дека тежината на нашиот телевизор не ја надминува дозволената тежина за заградата. Спецификациите на држачот секогаш покажуваат максимална тежина, голем број VESA стандарди и поддржани ТВ дијагонали за функционалност на заградата.

Во карактеристиките на заградите, производителот ги означува поддржаните дијагонали, но ова не ја исклучува инсталацијата на поголема или помала дијагонала на телевизорот на него, под одредени услови. Овие услови се дозволена тежина и VESA стандард. Ако претпоставиме дека дијагоналата на телевизорот е 42 инчи, стандардот VESA е 400x400 mm, а тежината е 25 kg, а потоа лесно може да се инсталира на држачот, кој има дозволена тежина од 30 kg, VESA од 200x200 до 400x600 mm, а декларираната дијагонална поддршка е до 37 инчи.

Големината на дијагоналата е важна ако рачката е вртење или наклон, или вртење и наклонетост. Во овој случај, поставувањето на поголема дијагонала ќе предизвика намалување на аглите на наклон и ротација, како што е наведено во карактеристиките на одреден модел на заградата.

Што се однесува до функционалноста на загради - тука секој одбира колку што е потребно и по вкус. На пример, ако телевизорот е најзгодно за вас да се инсталира во аголот на собата, ротацијата на држачот нема да биде излишна и ќе ви овозможи да го свртите панелот со удобен агол на гледање. Ако планирате да го монтирате телевизорот повисоко - тогаш ви е потребен држач со наклон што ќе го обезбеди најсоодветниот агол за гледање.

Изберете ги главните видови загради за функционалност. Таа е фиксна, дијагонална и дијагонална. Секој од ваков вид е добар. Се разбира, најфункционалниот држач со завртки, но цената може да залачи.

Фиксните загради се најлесната и најевтината опција за монтирање на панелот на ѕидот. Обезбедува крута позиција на телевизорот на ѕидот, како слика. Овој метод за монтирање е соодветен за оние чија ТВ ќе биде лоцирана во таква точка во собата, чии агли на гледање ќе бидат статични. На пример, ТВ виси пред креветот или софата и погледот ќе се врши само со нив. Недостаток е неможноста да го вклучите телевизорот, ако треба да го промените аголот за преглед. Предности - ниска цена за заграда и леснотија на инсталација.

Наклонетите загради имаат речиси истите карактеристики како фиксните. Единствената предност е што функционалноста на заградата ви овозможува да го навалите ТВ вертикално и да обезбедите максимална удобност ако телевизорот виси, на пример, во кујната над фрижидерот или во спалната соба спроти креветот над масата, или имате мали деца - затоа не е можно да се обеси ТВ . Во такви случаи, падина спасува.

Завртки за завртки се максимални што може да се исцедат од "парче железо" на ѕидот. Обезбедете навалување и свртете го панелот, така што ТВ ќе гледа на вас во која било точка. Таквите загради доаѓаат со една точка на ротација и две, иако дури и три. Бројот на точки на ротација ви овозможува да ја свиткате раката, така што ТВ изгледа јасно на вас и не се движи подалеку од ѕидот. Но, не заборавајте за големината на телевизорот - кога вртењето го допира или може да го допре ѕидот, така што треба да ја земете во предвид ширината на телевизорот и максималниот агол на ротација, со што се обезбедува заградата за дадена дијагонала. Предноста е можноста за примена и употреба на било кое место и сите услови. Недостаток е зголемената цена на заградата и посложената инсталација во некои случаи.

Пример за тоа како да го изберете вистинскиот задник за телевизорот

Размислете за горенаведениот пример Заградата на Фогел VFW432B или VFW432. На десната страна е цртање со димензии и агли на ротација во секоја точка на заградата. Според спецификациите, тој ги поддржува телевизорите со VESA од 75x75 mm до 200x200 mm и максимална тежина од 15 kg. Препорачаните поддржани дијагонали, декларирани од производителот, се во опсег од 23 до 37 инчи.

Да претпоставиме дека треба да прикачите телевизор со дијагонала од 40 инчи на оваа заграда. Во 40-инчни телевизори, во основа, VESA стандардот е 200x200, во некои 400x400 - тие повеќе не можат да бидат обесени на таква монтажа. Тежината на модерната телевизија е мала и за таква дијагонала е околу 13-15 кг. Ширината на телевизорот е приближно 1090 mm. Според цртежот и карактеристиките, максималниот дофат на држачот е 404 mm, а аголот на ротација е 180 степени, па затоа 90 степени на десната и левата страна. Поделете ја ширината на телевизорот за два и добијте околу 545 мм. Врз основа на ова, јасно е дека телевизорот од 40 инчи може да се монтира на таков држач, но рамото ќе биде (545 - 404) 141 mm подолго. Ова значи дека аголот на ротација ќе биде малку помал, околу 150-160 степени, па оттука 75-80 степени во секоја насока. Кога ќе се обидете да го вклучите телевизорот до максималниот агол - тоа се оддалечува странично во ѕидот, кој не може да обезбеди агол од 90 степени. Така, изборот на заградата, не заборавајте за пресметките, имајќи ја предвид ширината на телевизорот. Ако, на пример, аголот од 90 степени не е потребен во овој случај, тогаш можете да направите со оваа заграда без да купувате поскапо, што ќе ви овозможи да го вклучите телевизорот на 90 степени.

Се надеваме дека оваа препорака ќе ви помогне да го направите вистинскиот избор при поставување и инсталирање на LCD телевизор, монитор или плазма панел на ѕидот.

Можете да купите ТВ заграда во нашата онлајн продавница. За да го направите ова, кликнете на -

Новости

Арт-терапия в педагогике
Ещё в 1927 году германский психиатр А. Кронфельдом смог обосновать необходимость тесноватого взаимодействия психотерапии и педагогики. Свои идеи он выложил в научной статье “Психогогика, или  Психотерапевтическое

Автозапчасти mercedes-benz
С каждым годом растет количество игроков на автомобильном рынке. Японцы, корейцы, китайцы уже становятся законодателями мод на наших дорогах. Но многим автомобилистам по прежнему дороги мерседесы и форды,

Поставки насосного оборудования
Москва, 20 сентября. /ТАСС/. АО "ОКБМ Африкантов" (заходит в машиностроительный дивизион Росатома - "Атомэнергомаш") прошло аудиторскую проверку на готовность к поставке оборудования для нужд "Газпрома",

Купить iPhone 5s
21 марта 2016 года Apple представила усовершенствованную версию пользующегося популярностью телефона купить iPhone 5s — iPhone SE. «В 2-ух словах» разницу меж ними обычно обрисовывают так: снаружи новинка

Массовка для сьемок киев
Приглашаем поучаствовать в увлекательном проекте парней и дам от 16 до 55 лет готовых провести на съемочной площадке оба денька! Оплата настоящая потому что массовка первого плана(вероятны высказывания)Заявки

50 дней хостинга в подарок
Замечательный хостинг, подходит для тех, у кого несколько сайтов, например у нас 5 сайтов и стоимость всего 299 р/месяц. Для тех, у кого один сайт, вообще цена 99 р/месяц. Мне кажется, дешевле уже просто

Купить осаго
Реальным даю согласие ООО «Сравни.ру», место нахождения: 109544, г. Москва, бульвар Энтузиастов, дом 2, 26 этаж, на обработку моих индивидуальных

Создание сайтов
Свой веб-сайт сегодня не роскошь, а средство продвижения продуктов и услуг! Юзеры веба временами заходят на разные веб-сайты, читают, изучают и рассматривают их. Так почему бы эти веб-сайты не будут вашими.

Лодочные моторы в Тольятти
Новый лодочный мотор нуждается в правильной обкатке. Это условие касается и мотора марки “Ветерок” казанского завода и титулованого “Меркурия”, американо-японского производства. От того как лодочный мотор

Заказать Блиц-проект интерьеров любой степени сложности в любом регионе
Настал тот самый страшны момент - необходимость делать ремонт. Жена настаивает категорически. С чего ремонт начинается? С выбора "чего хочу". Как я задолбался кататься по магазинам: Леруа, Очаг, Куприян,