Статьи

Не оди, но вози! Иднината на возилата денес

  1. Segway или како сето тоа започна
  2. Giroskuter
  3. Giroboard
  4. Monowheel
  5. Сега ние electrify сè - електрични велосипеди, скутери и велосипеди
  6. Што е следно

Малку е веројатно дека некој ќе се расправа со фактот дека технологијата го менува нашиот секојдневен живот. Новите технологии се појавуваат, и со нив добиваме нови можности. Ние купуваме gadget и ви овозможува да ги решавате секојдневните задачи. Различни високо-технолошки уреди опкружуваат насекаде - паметни телефони, таблети, компјутери. Тие направија вистинска информативна револуција. Но, иновациите доаѓаат во полето на движење. Производителите веќе ни нудат што може да се наречат лични транспортни уреди - hoverboards и gyroboards, сегдеи и monowheels, како и многу други уреди управувани од електрични мотори. Уредите се тивки и удобни, не трошат гориво и се полнат од дома.

Дали ќе направат транспортна револуција? Ова е прашање на блиска иднина. Но, за тоа дали тие можат конкретно да го променат вашиот живот, сега треба да размислите. За да го направите ова, ние собрани од најпопуларните видови на лични електрични возила и да ви кажам за нив.

Segway или како сето тоа започна

Историјата на личниот gyrotransport започнува со Segway. Во 2001 година пронаоѓачот и основач на Segway Inc, Декан Камен, го претстави уредот во светот, нешто слично на античка кочија, но само без коњи. Сепак, ментално тие беа имплицирани, па дури и два. Два компактни електрични мотори кои ги поставуваа тркалата имаа моќност од само две коњски сили.

Два компактни електрични мотори кои ги поставуваа тркалата имаа моќност од само две коњски сили

Segway x2 SE

Значи, сегвеј е електрично возило со две тркала кое ви овозможува да се движите додека стоите. Однадвор, ова се две тркала, платформа и волан. Два електрични мотори се скриени во внатрешноста на случајот - секој има свои тркала, батерии, гироскопски и течни сензори за навалување, како и паметна електроника. Segway се контролира на интуитивно ниво со движење на тежиштето на возачот (движење напред и назад, запирање и прилагодување на брзината) и користење на управувачот (врти).

За да го започнете движењето треба да го навалите телото напред. Зголемувањето на наклонот ќе ја зголеми брзината. Повлекувањето наназад ќе ве успори или запре. Во првата верзија на Segway, вртежите се вршеа со помош на ротирачко копче, во модерни модели наваленоста на управувачкиот столб е на десната и левата страна.

Карактеристика на Segway, во споредба со другите возила што некогаш постоеле пред него, е способноста за автоматско само-балансирање, поради гироскопските сензори, електрониката и моторите што го усогласуваат уредот за да не се превртат.

Segway i2 SE сега се произведува со тежина од 47,3 кг и достигнува брзина до 20 км / ч. Опсегот е 38 км. Максимална корисничка тежина, вклучувајќи транспортиран товар - 117 кг. Off-road Segway x2 SE тежи повеќе - 54,3 кг, и има пократок опсег - 19 километри на тежок терен и 32 километри на рамниот пат.

Декан Камен ги опиша сегвесите како "крст меѓу влечки и велосипед" и бил сигурен дека неговиот пронајдок наскоро ќе направи транспортна револуција. Но, тоа не се случи. Можеби поради високата цена - цената на сегвеј може да се спореди со цената на мал автомобил. Можеби затоа што властите на многу земји не одлучиле за законска регулатива за овој вид на транспорт, тоа може да биде опасно за пешаците, и тоа не е безбедно за сопствениците да се вози на патот. И можеби затоа што е неопходно да се навикнеш на таквиот транспорт.

Но самата идеја живее. Segway беше првиот, а по него се појавија други лични електрични возила. Истата компанија Segway Inc беше купена од кинескиот производител на личен е-транспорт Ninebot Inc (во сопственост на сеприсутен Xiaomi), во моментов, можеби, водечки производител на електричен личен транспорт.

Giroskuter

Всушност, во средина каде што производителите и продавачите не сфатиле точно текст, Segway исто така може да се нарече hoverboard. Само одлично. Затоа, понекогаш уредите кои изгледаат како Segway се нарекуваат мини-сегменти, но почесто тие се gyroscooters.

Затоа, понекогаш уредите кои изгледаат како Segway се нарекуваат мини-сегменти, но почесто тие се gyroscooters

Ninebot Elite и Segway i2 SE

Сега Segway производите се развиваат главно од страна на корпоративниот сегмент, се користат од страна на поштенски работници, туристички водичи и патролна полиција. Различни компании купуваат сегде за движење во магацински и производни простории. Распространето изнајмување на севвеев во изнајмување. Потрошувачите почесто купуваат токму мини-сегменти - гироскопи.

Главните производители на gyroscooters, чии уреди се широко претставени на пазарот, се веќе споменатите компании Ninebot, како и InMotion и Airwheel. Нормално сите компании од Кина.

Hoverboards може да има некои разлики од класичниот Segway на кој сме навикнати. На пример, во mini-Segways од InMotion, тркалата се помали и се наоѓаат под платформата на која се наоѓа корисникот. Како резултат на тоа, ширината на уредот стана помала, што значи дека можете да возите низ која било врата, која обично не можете да ја направите не само на Segway, туку и на покомпактниот Ninebot.

InMotion R1EX

InMotion R1EX е еден од најпопуларните hoverboards на пазарот. Тежината на уредот е 16 килограми. Максималната брзина од 15 км / ч. Моќ резерва од 35 км. За транспорт уредот може да се расклопи и лесно ќе се вклопи во багажникот.

Електричните скутери од Ninebot се претставени и во класичната верзија со ротациона колона - тркалото, и со колона која е контролирана од колената.

Електричните скутери од Ninebot се претставени и во класичната верзија со ротациона колона - тркалото, и со колона која е контролирана од колената

Ninebot Mini

Gyroskuter Ninebot Mini има мала тежина од само 12,8 килограми. Опсегот од 22 км. Максималната можна брзина е 16 км / ч. Со помош на апликацијата за телефонот Ninebot Mini, можете да го контролирате и далечински да го контролирате, претворајќи го во вистински радио контролиран модел.

Неговиот постар брат Ninebot Elite има повеќе тежина - 23,5 кг, а со тоа и поголемо растојание на движење - 30 км. Максималната брзина на овој уред е 20 км / ч.

Како и автомобилите, гироскоптерите имаат аларми, исто така има и LED светла, звучници кои ви дозволуваат да пуштате музика од вашиот телефон и да давате предупредувачки сигнали. Речиси сите производители ви дозволуваат да го контролирате транспортниот gadget користејќи паметен телефон.

Giroboard

И сега ние го отстрануваме управувачкиот столб од дизајнот, и добиваме гироска плоча. Повторно, овој gadget исто така се нарекува hoverboard, а исто така и hoverboard или smartway. И дури и двокрилен гироцикл. Истиот пронаоѓач на уредот - Шејн Чен (Shane Chen), кој го создаде и патентиран во 2012 година, ја нарече својата идеја Hovertrax.

Истиот пронаоѓач на уредот - Шејн Чен (Shane Chen), кој го создаде и патентиран во 2012 година, ја нарече својата идеја Hovertrax

Hovertrax

Навистина, овој патент не му донесе пари. Во Кина, околу 11.000 претпријатија прават жиро-табли, над една милијарда уреди се собрани, но пронајдувачот не добива ништо од ова. Во исто време, компанијата на Чен, според пронаоѓачот, собрала само неколку илјади парчиња такви уреди.

Giroboard се состои од два дела, од кои секоја се состои од тркало и платформа за нозете. Двата дела се навалени независно еден од друг. Секое тркало има свој електричен мотор, батерија, жиро сензор и акцелерометар. Контролата се врши со движење на нозете. Истовремената навалување ви овозможува да се движите напред и назад, наклонетоста на само една платформа овозможува вртење.

Како и "постарите" браќа, можете да наплаќате гаџетот од нормален излез за домаќинство. Полнењето батерија од такви уреди, во просек, трае еден и пол до два часа, што обезбедува резерва на моќност до 20 километри.

Бидејќи има многу производители на гиробоари, а уредите како целина копираат едни на други, тешко е да се издвои едно лице. Главните разлики во дијаметарот на тркалата и тежината на уредите - gyroboard на 6 инчни тркала тежат обично 11 кг, на 10 инчи - 13,5 кг. Максималната брзина варира од 12 до 16 км / ч.

Monowheel

Сè што е совршено, како што велат, е едноставно. И ова се однесува и на гиротранспорт. Што може да биде полесно тркала? Тоа е тоа. Следниот тип на пренослив е-транспорт е monowheel. Тоа е циклус на жиро. Креаторот на првата моноколемија, Шнај Чен, веќе познат за нас, исто така е глава и основач на Иноватор, кој произведува гирободери, моноколи и други иновативни начини на транспорт кои ви дозволуваат да се движите и на копно и на вода. Компанијата дури произведува модифицирани едра.

Компанијата дури произведува модифицирани едра

Ninebot One-E +

Наредениот уред е никаде полесен. Во внатрешноста на случај има тркало, надвор има рачка за носење и чекори за преклопување. Моторот и сензорите се наоѓаат внатре во самата тркало. Батеријата и електрониката се сместени во случајот. Самиот случај е направен од издржлива пластика за да ги издржи сите удари на судбината кои се пред него. И таквите уреди понекогаш треба да паднат и да го погодат, особено во фазата на обука на сопственикот.

Како и кај гироскоптерите и гироболата, контролата се изведува со поместување на центарот на гравитација. Кога ќе застанете треба да се потпрете на ногата.

И покрај едноставноста на концептот, производителите имаат тенденција да ги дополнуваат своите уреди со нешто посебно. Значи Ninebot One-E + ви овозможува да кренете дополнителни мали тркала на страничните чекори, што го прави учењето побрзо и побезбедно. Еден-Е + е водечки модел на Ninebot. Уредот овозможува да достигне брзина до 22 км / ч, опсегот е 35 километри. Тежината на уредот е 14 килограми.

Inmotion V3 Pro

Но Inmotion V3 Pro, моно-тркалото, кое исто така може да се најде на продажба, всушност е две тркала. Да, тоа е во право, за поголема стабилност, тој е опремен со две двојни 14 инчни тркала. Тежина на уредот - 13,5 кг. Максимална брзина - 18 км / ч. Опсегот до 20 километри.

Моделите од водечките производители обезбедуваат рекуперативно враќање на енергијата потрошени за време на возењето. Кога се спушта од слајдот, тркалото ги дополнува батериите, што соодветно го зголемува дистанциското возење.

Понекогаш сопственикот на тркалата не само што треба да се движи околу него, туку и да го носи. Производителите се грижеа за ова. Во современите моноцикли, се нуди рачка која може да се повлече, слично на оние на куфери и патни торби. Сега не треба да го носите во ваши раце, но можете само да го превртите како патна торба.

Inmotion monowheel со подигната рачка

Сега ние electrify сè - електрични велосипеди, скутери и велосипеди

Ако е можно да се создадат нови типови на електрични возила, тогаш зошто да не ги претворите велосипедите и скутерите кои веќе ни се познати со електрични. Како резултат на тоа, транспортот ќе биде здрав и пригоден. Возење електричен велосипед можете да педалата додека не се уморни. И потоа оди само на електричен. Подесување на моќта на електричниот мотор овозможува гас.

Подесување на моќта на електричниот мотор овозможува гас

Електричен велосипед WBLDDC Campione

Електричниот велосипед има предност, и над конвенционалните велосипеди и над мопеди и мотоцикли. За разлика од вториот, може безбедно да се чува во станот, не мириса на бензин и маслото не тече од него. Нема потреба да се регистрирате и да добиете права. Во исто време, електричните велосипеди имаат добра брзина карактеристики за овој тип на транспорт, за некои модели тоа е до 60 км / ч.

Од моделите презентирани на пазарот, може да се обрне внимание на електричните велосипеди на брендовите Like.Bike и WBLDDC. На пример, WBLDDC Campione електричниот велосипед е одлично решение за оние кои претпочитаат да одат каде што завршуваат патиштата.

На пример, WBLDDC Campione електричниот велосипед е одлично решение за оние кои претпочитаат да одат каде што завршуваат патиштата

Електро Скутер InMotion L6

Стани електрични и скутери. Тие се полесни од електричните велосипеди и покомпактни. Покрај тоа, скоро сите склопување скутери. Се разбира, ќе треба да возите додека стоите, но овие непријатности треба да се отстранат со купување на модел со пренослив или преклопен седиште. Денес, скутери од веќе споменатиот производител на gyroscooters и InMotion monowheels и E-Twow и Like.Bike се широко претставени на пазарот.

Но креаторите на Like.Bike SEEV одлучија да не се ограничат на рамка на утврдени концепти, нивните потомци во исто време се скутер, скутер, па дури и мотоцикл. Со еден збор, ова е електричен minibike.

И иако имагинацијата на инженерите не беше ограничена со ништо, уредот се покажа минималистички. Концептот се заснова на удобноста и стилот во исто време. Во него нема ништо излишно.

Like.Bike SEEV

Тежина на електричен велосипед - 55 килограми. Максимална брзина - 35 км / ч. Има 2 екстремни режими на возење, обезбедува максимална километража од 80 км со брзина до 5 км / ч, а Спорт - километража 25 км, со брзина до 35 км / ч. Можете да ја возиш и седејќи и стоејќи, а ако сакате, можете исто така да помогнете со ногата.

Покрај тоа, Like.Bike SEEV е опремен со вграден компјутер. Но, бидејќи минималистичкиот дизајн не обезбедува никакви прикази, сите информации за параметрите на движење може да се добијат преку телефонот. Апликацијата за оперативни системи на iOS и Android ви овозможува да ја контролирате моќта на електричниот велосипед од паметен телефон и со тоа да ја прилагодите максималната километража.

Што е следно

Па, пред сè, ние дефинитивно чекаме нови видови на личен транспорт, светлина во тежина и удобен за ракување. Компактен и интелигентен. Таков што може да се користи секој ден и во сите услови. Производителите постојано доаѓаат со нешто ново и тешко е да се каже на што друго ќе дојдат.

Сосема е логично појавата на гаџетот во кој секоја нога ќе има на своето тркало со електричен мотор. Сепак, овој gadget е веќе таму, тоа се нарекува Orbitwheel. И повторно, зад него е неуморна Шејн Чен. Orbitwheel е крст помеѓу скејтборд и пар ролери. Идејата сè уште не добила таква дистрибуција како и другите пронајдоци на Чен. Дали Orbitwheel станува уред за секој ден или останува само играчка, времето ќе покаже. Можеби не секој ќе ужива во возењето секој ден.

Orbitwheel

Второ, се повеќе и повеќе луѓе ќе користат личен електричен транспорт и ова ќе повлече промена во урбаната инфраструктура. Ќе има патишта од кои транспортните уреди може да се полнат додека возите. Ова ќе ви овозможи да патувате на долги растојанија со помалку капацитет на батеријата. Слични проекти, но и за електрични возила, веќе се развиваат во некои земји, зошто да не се прошири идејата на преносни возила.

Постојните уреди ќе бидат надградени од страна на производителите, тие ќе станат полесни и подолги. Во нешто што го повторува патот на автомобилот, тие ќе се здобијат со DVR за снимање на сето она што се случува на патот. GPS trackers нема да бидат излишни, секогаш ќе знаете каде се наоѓа вашиот уред, што е особено важно ако е украдено.

Уредите стануваат "попаметни" и ако веќе сега хокејните јакни можат да се движат без возач, почитувајќи ги командите од мобилен телефон, тогаш утре тие можат да се движат низ градот, каде што велите, односно ќе станат беспилотни. На пример, кога се враќате од патување, можете да испратите тим на вашиот личен транспортен уред за да ве запознаат на железничката станица. Со доаѓањето на возот, тој ќе се тркала на платформата.

И конечно, на неодамна одржаниот CES 2016 Segway, Xiaomi и Intel демонстрираа робот на платформата Ninebot. Всушност, истиот hoverboard, само дополнети со раце и екран на кој се прикажува пријателско лице. Роботот од Segway може да се движи независно, и ако постои желба, можете да јавате на неа.

Роботот од Segway може да се движи независно, и ако постои желба, можете да јавате на неа

Фото: theverge.com

Дали ќе направат транспортна револуција?
Што може да биде полесно тркала?

Новости

Арт-терапия в педагогике
Ещё в 1927 году германский психиатр А. Кронфельдом смог обосновать необходимость тесноватого взаимодействия психотерапии и педагогики. Свои идеи он выложил в научной статье “Психогогика, или  Психотерапевтическое

Автозапчасти mercedes-benz
С каждым годом растет количество игроков на автомобильном рынке. Японцы, корейцы, китайцы уже становятся законодателями мод на наших дорогах. Но многим автомобилистам по прежнему дороги мерседесы и форды,

Поставки насосного оборудования
Москва, 20 сентября. /ТАСС/. АО "ОКБМ Африкантов" (заходит в машиностроительный дивизион Росатома - "Атомэнергомаш") прошло аудиторскую проверку на готовность к поставке оборудования для нужд "Газпрома",

Купить iPhone 5s
21 марта 2016 года Apple представила усовершенствованную версию пользующегося популярностью телефона купить iPhone 5s — iPhone SE. «В 2-ух словах» разницу меж ними обычно обрисовывают так: снаружи новинка

Массовка для сьемок киев
Приглашаем поучаствовать в увлекательном проекте парней и дам от 16 до 55 лет готовых провести на съемочной площадке оба денька! Оплата настоящая потому что массовка первого плана(вероятны высказывания)Заявки

50 дней хостинга в подарок
Замечательный хостинг, подходит для тех, у кого несколько сайтов, например у нас 5 сайтов и стоимость всего 299 р/месяц. Для тех, у кого один сайт, вообще цена 99 р/месяц. Мне кажется, дешевле уже просто

Купить осаго
Реальным даю согласие ООО «Сравни.ру», место нахождения: 109544, г. Москва, бульвар Энтузиастов, дом 2, 26 этаж, на обработку моих индивидуальных

Создание сайтов
Свой веб-сайт сегодня не роскошь, а средство продвижения продуктов и услуг! Юзеры веба временами заходят на разные веб-сайты, читают, изучают и рассматривают их. Так почему бы эти веб-сайты не будут вашими.

Лодочные моторы в Тольятти
Новый лодочный мотор нуждается в правильной обкатке. Это условие касается и мотора марки “Ветерок” казанского завода и титулованого “Меркурия”, американо-японского производства. От того как лодочный мотор

Заказать Блиц-проект интерьеров любой степени сложности в любом регионе
Настал тот самый страшны момент - необходимость делать ремонт. Жена настаивает категорически. С чего ремонт начинается? С выбора "чего хочу". Как я задолбался кататься по магазинам: Леруа, Очаг, Куприян,