Статьи

Висок зрак како DRL

 1. Според сообраќајните прописи на Русија, дозволено е да се користи како ДРЛ:
 2. DRL шема на долго светло
 3. Што се случува ако ја користите оваа шема?
 4. Дали има некаков недостаток на користење на далеку, но не и на DRL?

Сите возачи знаат дека во текот на денот е неопходно да се вози со фаровите за да се заштитат себеси на автопатот, да се издвојуваат повеќе на патот, со што се избегнува можноста за несреќа. Употребата на DRL обезбедува експресивност на автомобилот, така што патниците подобро ќе ве гледаат од далеку, на поголема далечина. Така, секој возач порано или подоцна размислува за тоа како да го опреми својот автомобил. дневни светла или да ги измисли алтернативата. Сите возачи знаат дека во текот на денот е неопходно да се вози со фаровите за да се заштитат себеси на автопатот, да се издвојуваат повеќе на патот, со што се избегнува можноста за несреќа

Според сообраќајните прописи на Русија, дозволено е да се користи како ДРЛ:


 • Средното светло е голема потрошувачка на енергија, а исто така можете да заборавите за вклучување.
 • PTF (светла за магла) - се премногу ниски и не обезбедуваат максимална леснотија, бидејќи често е светло-жолта, а во сончево време е тешко да се види.
 • DRL - не на сите автомобили се номинално, но имаат максимален интензитет на светлина, поради што автомобилот е подобро означен на патот. Конзумирајте малку енергија. Но, вреди да се напомене дека не секој возач ќе сака да инсталира DRLs, бидејќи ако тие не се обезбедуваат редовно, тогаш неопходно е да се направат промени во дизајнот и интегритетот на фабричкото собрание на автомобилот. Оваа опција е идеална, но сепак, многумина бараат други алтернативи.
 • Долго светло во полканал - интересна опција, бидејќи тоа ќе обезбеди превласт, и поради употребата на сјајот не е на полна моќ, тој не троши многу енергија и затоа троши малку гориво. Вреди да се напомене дека со правилната врска дијаграм, вклучувањето на долго светло може да се направи автоматски. Во ова се обидуваме да го разбереме овој напис.

Многу возачи користат долго светло како DRL. Поврзете го долго светло и употребувајте 30% од интензитетот на светлината. За да го направите долгото светло наместо DRL, мора да користите посебна шема. Според предложената шема, можете самостојно да направите DRL од долго светло.

DRL шема на долго светло


 1. Реле број 1 - можете да користите било кој, има 5 контакти или затворен 4-пински. Се наоѓа во BZiK.
 2. Сите поврзани жици мора да бидат поставени во главната пауза, односно паралелно да ја направат врската.
 3. Пин 85 - мора да биде поврзан со "минус" електричен поларитет, односно со 6-пински CM конектор кој има пин 6.
 4. Пин 86 - мора да биде поврзан со поларитетот "плус" на страничното сигнално светло, односно тоа е 8-пински АN конектор кој има пин 1.
 5. Иглата 30 и 88 мора да бидат поврзани со главниот зрак со "плус" поларитет (8-пински АN конектор, пиновите 7 и 8 за десниот и левиот светло, соодветно).
 6. Реле број 2 - треба да има, со пет контакти.
 7. Контакт 30 - поврзете се на далечинскиот фар со поларитетот "минус".
 8. Пиновите 85 и 87 мора да бидат поврзани со единицата на предните фарови со минус поларитет.
 9. Контактот 86 мора да биде поврзан со димензиите на "минус" поларитет. Ако имате премногу кратки жици во единицата на предните фарови, може да се извлечат дополнителни жици од BZiK.
 10. Контактот 88 мора да биде поврзан со поларитетот "плус" во BZiK по палењето. Тоа е, во овој момент е потребно да се протега жица во единицата на фаровите (6-пински CM конектор има игла 1).
 11. Реле број 1 - треба да биде во BZiK.
 12. Реле број 2 - треба да се наоѓа во левото светло.
 13. И, конечно, контролата 86 мора да се напојува од позитивниот поларитет на димензиите. Ова е направено земајќи го предвид фактот дека долгорочниот, PTF или близу е активиран само кога димензиите се прозрачни.

При вклучување на режимот на средно или долго светло:

 • Релето број 1 е вклучено во затворањето на колото и далечинскиот светилки, со што се обезбедува работа на редовно ниво. Тоа е, ако блиската светлина работи, светилките со долго светло не работат, но ако го користите далечинскиот зрак не како DRL, тогаш тие ќе обезбедат 100% осветлување.
 • Реле број 2 - испраќа сигнал на левиот долго светло со поларитет на "минус".

Реле број 2 - испраќа сигнал на левиот долго светло со поларитет на минус

Што се случува ако ја користите оваа шема?


 • Обезбедено е автоматско работење.
 • Со ревитализација на моторот, односно генераторот - далеку наместо DRL гори со 30% од нејзиниот интензитет, додека контролната табла и паркирните светла не работат.
 • Со присилното активирање на средното светло, односно со појавата на самракот - главниот зрак е исклучен, активирањето на средното светло, како и димензиите и контролната табла.
 • Ако трепкате подалеку - го даваат интензитетот на сјајот на 100%, покрај тоа, не се забележуваат одложувања.
 • Ако насилно го вклучите режимот на долго светло - работата е 100%, во согласност со стандардниот принцип на работа.
 • Автомобил со такви DRL - препреки и забележливи на патеката, дури и при силна сончева светлина.

Сè што е наведено е несомнени предности на таквата шема и таква опрема за автомобили.

Сè што е наведено е несомнени предности на таквата шема и таква опрема за автомобили

Дали има некаков недостаток на користење на далеку, но не и на DRL?


 • Работата за поврзување и имплементација на шемата е доста тежок и може да потрае повеќе од 2 часа. Во исто време, за да се стори сé што е правилно, потребни се барем основни познавања и вештини на механиката и работата со електричари.
 • Потребни се дополнителни алатки (на пример, ако купите DRLs и ги инсталирате, тогаш тоа е побрзо, полесно и не ви треба посебен арсенал на алатки) - клешти, канцелариски нож, минус шрафцигер, хекс. Од дополнителните материјали ќе треба - два релеја, жица за 4 метри со пресек од 1,5 мм, електрична лента, како и околу дваесет парчиња конектори "мајка-татко".
 • Вреди да се напомене дека таквите промени, исто така, може да се смета како пречки во дизајнот на автомобилот и промени во стандардната фабричка инсталација. Но, под хаубата, можете да видите само две жици, згора на тоа, ако користите црна електрична касета, дури не можете да ги забележите.
 • Во случај на силен дожд и намалување на квалитетот на осветлувањето, автомобилот не се префрлува автоматски на режимот на недоволна осветленост, и според тоа, видливоста е исклучително слаба. Во овој случај, самиот ќе треба да внимава насилно да го вклучите режимот на средно светло.

Заклучок

Вреди да се напомене дека ова не е најлошата опција да се направи DRL, дури може да се каже дека тоа е пристоен тип на светла. Но , со оглед на тоа дека комплексноста на колото бара вештини, потребни се дополнителни алатки, а има и очигледни недостатоци, така што се препорачува да се користат самостојни диодни DRLs. Освен тоа, само LED DRL моделите ќе можат целосно да го идентификуваат и нагласат вашиот автомобил на автопатот. Снежно-белото светло на фенери не ја губи својата изумреност под никакви услови, затоа, со такви елементи сте во поголема сигурност.

Дали има некаков недостаток на користење на далеку, но не и на DRL?
Што се случува ако ја користите оваа шема?
Дали има некаков недостаток на користење на далеку, но не и на DRL?

Новости

Арт-терапия в педагогике
Ещё в 1927 году германский психиатр А. Кронфельдом смог обосновать необходимость тесноватого взаимодействия психотерапии и педагогики. Свои идеи он выложил в научной статье “Психогогика, или  Психотерапевтическое

Автозапчасти mercedes-benz
С каждым годом растет количество игроков на автомобильном рынке. Японцы, корейцы, китайцы уже становятся законодателями мод на наших дорогах. Но многим автомобилистам по прежнему дороги мерседесы и форды,

Поставки насосного оборудования
Москва, 20 сентября. /ТАСС/. АО "ОКБМ Африкантов" (заходит в машиностроительный дивизион Росатома - "Атомэнергомаш") прошло аудиторскую проверку на готовность к поставке оборудования для нужд "Газпрома",

Купить iPhone 5s
21 марта 2016 года Apple представила усовершенствованную версию пользующегося популярностью телефона купить iPhone 5s — iPhone SE. «В 2-ух словах» разницу меж ними обычно обрисовывают так: снаружи новинка

Массовка для сьемок киев
Приглашаем поучаствовать в увлекательном проекте парней и дам от 16 до 55 лет готовых провести на съемочной площадке оба денька! Оплата настоящая потому что массовка первого плана(вероятны высказывания)Заявки

50 дней хостинга в подарок
Замечательный хостинг, подходит для тех, у кого несколько сайтов, например у нас 5 сайтов и стоимость всего 299 р/месяц. Для тех, у кого один сайт, вообще цена 99 р/месяц. Мне кажется, дешевле уже просто

Купить осаго
Реальным даю согласие ООО «Сравни.ру», место нахождения: 109544, г. Москва, бульвар Энтузиастов, дом 2, 26 этаж, на обработку моих индивидуальных

Создание сайтов
Свой веб-сайт сегодня не роскошь, а средство продвижения продуктов и услуг! Юзеры веба временами заходят на разные веб-сайты, читают, изучают и рассматривают их. Так почему бы эти веб-сайты не будут вашими.

Лодочные моторы в Тольятти
Новый лодочный мотор нуждается в правильной обкатке. Это условие касается и мотора марки “Ветерок” казанского завода и титулованого “Меркурия”, американо-японского производства. От того как лодочный мотор

Заказать Блиц-проект интерьеров любой степени сложности в любом регионе
Настал тот самый страшны момент - необходимость делать ремонт. Жена настаивает категорически. С чего ремонт начинается? С выбора "чего хочу". Как я задолбался кататься по магазинам: Леруа, Очаг, Куприян,