Статьи

Како да инсталирате вградена печка за гас. Совети за инсталирање на гасна рерна

 1. Тајни за поврзување
 2. Инсталирање работа
 3. Ние ги почитуваме правилата за безбедност
 4. Електрична врска
 5. Врска со системот за снабдување со гас
 6. Тест за истекување на гас

Апсолутен атрибут на модерната кујна е шпоретот и печката. Широк избор на најразновидни модели ви овозможува да го купите точно моделот кој совршено се вклопува во дизајнот на кујната. Но, изглед опрема, ова не е најзначајниот параметар со кој треба да се избере печка и плочата за готвење. Клучно е типот на гориво на кое работи уредот. Денес, во продавниците постојат две опции за шпорети: погон на гас и електрична мрежа. Гасните апарати се неверојатно популарни, иако електричните печки не оставаат рамнодушни модерни хостеси.

Тајни за поврзување

И изборот беше направен во прилог на гасна рерна и плочата за готвење. Единствено што останува е да го поврзете уредот со снабдувањето со гас. Специјалистите кои работат со гасни апарати силно препорачуваат вклучување на професионалци во инсталацијата на уреди. Бидејќи, безгрижните, не квалификувани активности лесно можат да доведат до катастрофални резултати. Ако сакате да поврзете гас панел и печка во исто време, треба да користите две цевки за снабдување со гориво, од кои секоја е опремена со индивидуална тапа, што ви овозможува да го запрете протокот во секое време.


За да ја поврзете опремата со снабдувањето со гас, се користат два вида на елементи за поврзување:

 • Цврста цевка направена од челик или бакар.
 • Флексибилно црево.

Врската е преку излез лоциран близу до рерната. По завршувањето на инсталационите работи, неопходно е да бидете сигурни дека цевката за поврзување не е свиткана каде било, а протокот на гориво се обезбедува без пречки.


За напојување на рерната, запомнете дека цревото за поврзување не може да биде повеќе од два метра. Во овој случај, бројот на врски треба да се користи на минимум. Усогласеноста со овие правила ќе ви овозможи да поврзете гасна печка ефикасно и брзо.

Инсталирање работа

Прво на сите, треба да го одредите типот на кабинетата печка и плочата за готвење. Овие елементи можат да бидат зависни едни од други и автономни. Ако е избрана првата опција, два елементи се наоѓаат во една ниша. Во автономна верзија, плочата за готвење може да се инсталира во центарот на слушалките, а рерната на секое погодно место каде што можете да добиете црево за снабдување со гас.

Поврзувањето на гасна рерна и започнување со тоа започнува со инсталирање на опрема во нишата на слушалките. За да го направите ова, треба да го отстраните задниот панел на нишата, и да ја ставите рерната на две шипки, кои претходно се прикачени на површината на комплетот за мебел. Ова ќе обезбеди вентилација на рерната и нишата за да се избегне пожар. Следно, ја поврзуваме електричната енергија. Ова е неопходно за работата на вентилаторот, електричниот контролен панел и другите функции што работат на електричната мрежа.


Ова е неопходно за работата на вентилаторот, електричниот контролен панел и другите функции што работат на електричната мрежа

Следниот чекор е да се поврзете со системот за снабдување со гас. Овој чекор на инсталација вклучува поврзување на рерната и гасниот кабинет преку црево. Исто така, неопходно е да се поврзе плочата за готвење. Во овој случај, можете да користите заварен спој на цевки. Пред да започнете со работа, не заборавајте да го исклучите снабдувањето со гас во куќата или стан.

Откако гасната печка и плочата за готвење се поврзани со снабдувањето со гориво, потребно е да ги конфигурирате сите функции на опремата, да ги проверите горилниците, системите за контрола на гасот. Вентилот одговорен за снабдувањето со гас подлежи на верификација и прилагодување.

Треба да знаете дека панелите за готвење со гас е дозволено да се поврзат во оние делови од гасоводот што се наоѓаат по славината што го регулира снабдувањето со гориво. Пред оваа чешма, строго е забрането вметнување уреди. Овој вид на работа мора да биде одобрен од услугата за гас и да биде вклучен во вашиот план за домување.

Детални упатства за приклучување на гас плочата за готвење и печки претставени во видеото.

Ние ги почитуваме правилата за безбедност

Кога ја поврзувате рерната со електричната мрежа, запомнете дека жицата никогаш не смее да стапи во контакт со цевката за гас. Максималната температура за загревање на проводникот не смее да биде повисока од 70 0 C. Забрането е употреба на кабли за продолжување, двојни или трокреветни приклучоци. Сите дополнителни жици и врски може да предизвикаат пожар. Пред да започнете со миење на рерната, треба да се исклучи од напојувањето.


Пред конечното завршување на инсталационите работи, се препорачува да се проверат сите споеви за протекување на гасови. За да го направите ова, користете пена со сапуница, која мора да се примени на елементи за поврзување. Ако, кога гасот е вклучен, на некои места сапунот почнува да се пени, тогаш има дупка. Со отстранување на пукнатината и истекувањето, можете безбедно да ја користите опремата.
http://www.youtube.com/watch?v=gZhAjE8tk2k
Сумирајќи, забележуваме дека поврзувањето на гасот со плочата за готвење и рерната е најдобро да им се остави на професионалци. Во ова прашање, важно е да се набудуваат сите мерки на безбедност со цел да се избегнат итни итни случаи. Ако одлучите сами да ја направите врската, се препорачува да ги проучите упатствата за опремата од производителот. Исто така, детално прочитајте ги советите на специјалисти. Само со чекор-по-чекор инсталациска работа, предмет на безбедносни мерки, гасната опрема може да се поврзе самостојно.

Гасните печки се зависни и независни. Нивната разлика е само во локацијата на контролниот панел. Гасна врска печка Можно е самостојно со минимално знаење од областа на електрична енергија, физика, снабдување со гас и присуство на прилагодливи клучеви и други алатки во ваши раце.

Постојат неколку фази на инсталација на уредот:

 • врска со електрична енергија;
 • врска со системот за снабдување со гас;
 • инсталирање на тоа во кујната;
 • тест за истекување на гас;
 • тестирање.

Рерната е инсталирана во простории со добра вентилација, опремена со вентилатор за извлекување или електричен вентилатор. Во овој случај, главниот услов за нормално функционирање на апаратот за домаќинство е присуството на соодветна циркулација на воздухот околу рерната. Затоа врска апарати за домаќинство Овој тип е поврзан со некои карактеристики.

Пред да го инсталирате уредот, извадете го задниот ид од кујнскиот сет и инсталирајте ја самата рерна на пар решетки фиксирани на одредено растојание од подот во внатрешноста на мебелот. Друга нијанса е поврзана со високата температура на уредот за греење. Материјалот од кој е направен целиот мебел во непосредна близина на рерната, мора да издржи на температура на греење од најмалку 120 ° C.

Отпакувајте го уредот и внимателно испитајте го за механичко оштетување. Ако најдете нешто веднаш, контактирајте го продавачот.

Електрична врска

Ако вашата вредна набавка има систем за електрично палење, функција за скара, вентилатор, контролен панел, итн., Тогаш поврзувањето со системот за напојување е задолжително. Кујните на куќите од модерна конструкција се опремени со специјални места со заземјување за приклучување на електрични печки. Други електрични апарати за домаќинство се поврзани со него.


Инаку, потребна е инсталација на дополнителен три-јадрен кабел за напојување од штитот, во кој е инсталиран уредот 16 А  заштитно исклучување Инаку, потребна е инсталација на дополнителен три-јадрен кабел за напојување од штитот, во кој е инсталиран уредот 16 А заштитно исклучување . Апаратите за домаќинство се поврзани со штекер со задолжително заземјување Не заборавајте дека целата работа се изведува кога напонот на мрежата е исклучен и користите изолирана алатка.

Некои производители на гасни печки не се поврзуваат кабел за напојување па мора да го направите сами. Отворете го задното поле за спојување. Олабавете ги завртките на терминалите. Прицврстете ги жиците на кабелот со завртки, следејќи ги упатствата што доаѓаа со рерната. Заменете го капакот на терминалниот простор.

Запомнете дека при поврзување на гасната рерна со напојувањето, кабелот мора да биде поставен така што неговата максимална температура на греење не надминува 70 ° C. Никогаш не користете двојни приклучоци, кабли за продолжување. Тие можат да предизвикаат краток спој и оган. Пред да ја измиете рерната, исклучете го од струја со вадење на приклучокот од штекерот.

Врска со системот за снабдување со гас


Врска со системот за снабдување со гас

Експертите советуваат да ги користите услугите на квалификуван занаетчија за да го поврзете гасот со рерната, бидејќи несоодветните дејства или невниманието може да доведат до катастрофални последици.

Треба да се напомене дека при инсталирање на плочата за готвење и печка во гасна цевка во исто време, мора да користите две гранки за поврзување со различни вентили за прекинување на гасот. Пред понатамошни активности, инсталирајте диелектричен заптивка по славината за да ја пробиете електричната мрежа.

Постојат два вида врска со централниот систем за снабдување со гас:

 • преку нефлексибилна цевка за бакар или челик;
 • преку цревото за bellвоно.

Во првиот случај, цевката за снабдување со гас се наоѓа многу блиску до локацијата на печката. Обично, излезот за гас на уредот е прилагоден за да се поврзе ½ инчен цевка со надворешна нишка. Цревото на owsвонките се прицврстува на истиот излез. По инсталацијата, проверете дали не е зашиена каде било, не важи за предмети што се движат.

Постојат неколку правила, чие почитување е строго при поврзување на уреди за домаќинство. Треба да има што е можно помалку адаптери и врски, идеално два (на влезот во рерната и вентилот). Должината на цревото не може да надмине 2000 см. Не се препорачува негово продолжување.

Тест за истекување на гас

Докажан метод ќе помогне да се утврди протекување на гас дома со години. Земете четка за бричење (порано се користеше при бричење) и користете ја за да нанесете сапунска пена на црева и сите врски. Ако сапунот пени некаде, тогаш гасот влегува во собата. Поправете го истекувањето.

Во последниот дел од инсталацијата, се проверува работењето на сите функции што ги објави производителот. За да го направите ова, извадете ги сите заштитни налепници, филмови одвнатре и надвор од рерната. Вклучете ја рерната (проверете дали е вклучен RCD во менувачот). Обезбедете снабдување со гас. Запалете ја печката за гас.

За да ги поврзете гасниот панел и рерната, се препорачува да користите не повеќе од две цевки за поврзување што може да се одвојуваат. Една цевка е инсталирана на вентилите за исклучување, а другата во самиот шпорет на гас. На сите други точки на цевката за снабдување, најдобро е да се заваруваат. Во екстремни случаи, може да се користат метални меури. Сепак, може да се користи само за поврзување на шпоретот со цевка за гас. Заварениот спој се смета за побезбеден. Препорачливо е да не се прават засилени жици, што беше многу популарно пред неколку години.

Кога ќе се инсталираат гасниот панел и печката, треба да отидете на поставките. Точните поставки ќе обезбедат нормално функционирање на гасниот панел. Неопходно е правилно да се прилагоди минималниот пламен на секој горилник и да се постави позицијата на контактите со термопар. Тие се дел од вентилот за исклучување на контролниот гас. Овој вентил го прилагодува снабдувањето со гас на горилникот. Останува отворена поради снабдувањето со струја кон неа, што се создава кога се загрева термопарчето.

Поврзувањето на гасни панели и печки е дозволено само на делови од цевки што одат по чешмата со гас. Забрането е монтирање на какви било уреди пред чешмата со гас. Ако, сепак, апсолутно е неопходно да се направи ова, тогаш вреди да се контактирате со специјалисти за услуги за гас. Тие мора да имаат дозвола за градење со нив, како и лиценца за изградба на гасоводи. Проектот мора да биде изготвен според потребниот редослед. Мора да се исполни и нејзината координација со услугата за гас.

Гасна печка, како и шпорет на гас, е еден од најопасните апарати за домаќинство. Затоа, ако имате намера да инсталирате печка за гас, мора да ги следите овие упатства.

Упатство за употреба

Сметајте сериозно на вашиот избор на опрема за гас. Гасните печки доаѓаат во два вида: со вентилација и без циркулација на воздухот. Ако не ја користите рерната многу често, изберете ја првата опција.

Се препорачува да се инсталира само опрема на доверливи компании за кои се издава гаранција од најмалку три години. Да се ​​купат користени уреди за гас и да се обидете сами да ги инсталирате, е опасност по живот.

Инсталирањето на шпорети за гас и печки треба да се изврши само од компании овластени да ги извршуваат овие работи (ако сами го инсталирате шпоретот, тогаш најверојатно никој нема да ви даде гаранции за шпоретот и од несреќи поврзани со поврзување на рерната). Ако контактиравте со компанијата, проверете дали оваа организација е правно регистрирана и доби дозвола да инсталира опрема за гас.

Ако одлучите да постапувате по ваша опасност и да ризикувате, направете ги следниве операции:
Исклучете го гасот со помош на славина. Поврзете ги плочата за готвење и печка за гас со гасоводот користејќи две специјални (цврсти) црева за гас. Разделување

1) Цената на инсталацијата е 1250 рубли. вклучува:

а) Пристигнување на мајсторот во рамките на Московскиот ринг во Москва

б) Инсталирање на рерната во просјак

в) Приложување на рерната во орманот за мебел

г) Поврзување на кабинетот со штекер

г) Проверка на тестот на уредот и упатството за работа

2) Цена за инсталација 3600 Бришење. вклучува:

а) Поаѓање на мајсторот во Москва во рамките на Московскиот ринг

б) Инсталација на автоматска машина со капацитет од 16 засилувачи

в) рутирање на кабелот до 10 метри користејќи го методот на отворено (вклучувајќи кабел)

г) Инсталација на електричен штекер со заземјување (земајќи го предвид штекерот)

г) Поврзување на сите контакти во електрично коло и провери

ѓ) Инсталација на рерната во направениот мебел

е) Тестирање на функционалноста на рерната

ж) кратко упатство и демонстрација на работа за потрошувачот

Рерната значително ги проширува можностите на водителка во кујната. Правилното поврзување на рерната е клучот за неговата сигурна и безбедна работа. Нашиот тим на занаетчии е подготвен да ја заврши инсталацијата и поврзувањето на печки со различни модификации во најкус можен рок, и во целосна согласност со сертификатите!

Инсталирањето и инсталацијата на електрична печка бара посебна грижа - оваа опрема работи под висок напон. За овие работи, потребна е посебна жица со задолжително заземјување за да ја поврзете рерната со електричниот панел. Работата мора да се изврши со внимателно почитување на сите стандарди за инсталација - само тогаш може да се избегне спонтано согорување, скратување на електрични мрежи и оперативни проблеми.

Инсталирањето на рерната започнува со инсталација на 3-полен сокет, кабел и приклучок. Некои печки имаат голема потрошувачка на енергија и имаат потреба од излез од 32 ампери. Затоа, доверете ја инсталацијата на рерната на професионалец кој ги знае сите карактеристики на оваа техника.

Поврзувањето на печка за гас вклучува прелиминарна проценка на можноста за вклучување во внатрешноста на кујната. Инсталацијата на таква опрема треба целосно да обезбеди правилно вклопување во однос на другите делови на кујната, сигурноста и стабилноста на самата опрема. Поврзувањето на гасната печка обично се случува со истовремено расклопување на стара опрема и бара потребни вештини за да се поврзете со гасниот канал.

Со контактирање на нашата компанија за целосна инсталација на електрична или гасна печка, ќе добиете висококвалитетна работа, вклучувајќи:

Инсталирање на диелектричен инсерт на чешма за гас

Инсталирање на цревото за вонење од диелектричниот вметнат во орманот

Инсталирање на штекер, повлекување на кабелот од електричниот панел за електрично палење и печка (ако рерната има функции на скара)

Монтирање на рерната на предвиденото место и тела, проверка на сите врски

Проверете ја работата и советите на горилникот.

Цената на услугите за инсталација не вклучува расклопување на стара опрема и дупки за дупчење.

Општата цена за инсталирање печки може да ја дознаете во конкретниот случај со броеви за контакт на нашата веб-страница. Искусните консултанти ќе бидат задоволни да ве информираат за сите нијанси на инсталирање на апарати за домаќинство во вашиот случај.

Кога нарачувате услуга за инсталација на рерна во нашата компанија, добивате голем број на предности:

 • Ние поставивме диелектрична стапка во вредност од 250 рубли како подарок
 • Кога ја контактирате нашата компанија пред 13,00 часот, господарот заминува за вас на денот на контакт.
 • Добивате попуст од 10% и едногодишна гаранција за работа.

Ние го привлекуваме вашето внимание - во случај на инсталирање на рерна: гас или електрична за готови комуникации, цената ќе се разликува од сложената врска.


Com/watch?

Новости

Арт-терапия в педагогике
Ещё в 1927 году германский психиатр А. Кронфельдом смог обосновать необходимость тесноватого взаимодействия психотерапии и педагогики. Свои идеи он выложил в научной статье “Психогогика, или  Психотерапевтическое

Автозапчасти mercedes-benz
С каждым годом растет количество игроков на автомобильном рынке. Японцы, корейцы, китайцы уже становятся законодателями мод на наших дорогах. Но многим автомобилистам по прежнему дороги мерседесы и форды,

Поставки насосного оборудования
Москва, 20 сентября. /ТАСС/. АО "ОКБМ Африкантов" (заходит в машиностроительный дивизион Росатома - "Атомэнергомаш") прошло аудиторскую проверку на готовность к поставке оборудования для нужд "Газпрома",

Купить iPhone 5s
21 марта 2016 года Apple представила усовершенствованную версию пользующегося популярностью телефона купить iPhone 5s — iPhone SE. «В 2-ух словах» разницу меж ними обычно обрисовывают так: снаружи новинка

Массовка для сьемок киев
Приглашаем поучаствовать в увлекательном проекте парней и дам от 16 до 55 лет готовых провести на съемочной площадке оба денька! Оплата настоящая потому что массовка первого плана(вероятны высказывания)Заявки

50 дней хостинга в подарок
Замечательный хостинг, подходит для тех, у кого несколько сайтов, например у нас 5 сайтов и стоимость всего 299 р/месяц. Для тех, у кого один сайт, вообще цена 99 р/месяц. Мне кажется, дешевле уже просто

Купить осаго
Реальным даю согласие ООО «Сравни.ру», место нахождения: 109544, г. Москва, бульвар Энтузиастов, дом 2, 26 этаж, на обработку моих индивидуальных

Создание сайтов
Свой веб-сайт сегодня не роскошь, а средство продвижения продуктов и услуг! Юзеры веба временами заходят на разные веб-сайты, читают, изучают и рассматривают их. Так почему бы эти веб-сайты не будут вашими.

Лодочные моторы в Тольятти
Новый лодочный мотор нуждается в правильной обкатке. Это условие касается и мотора марки “Ветерок” казанского завода и титулованого “Меркурия”, американо-японского производства. От того как лодочный мотор

Заказать Блиц-проект интерьеров любой степени сложности в любом регионе
Настал тот самый страшны момент - необходимость делать ремонт. Жена настаивает категорически. С чего ремонт начинается? С выбора "чего хочу". Как я задолбался кататься по магазинам: Леруа, Очаг, Куприян,