Статьи

Како да исчистите кеш во Mozilla Firefox - чекор-по-чекор инструкции! Како да го исчистите кешот во мозокот брзо и засекогаш

 1. Како да го исчистите кешот во Firefox
 2. Автоматско расчистување на кешот на Firefox
 3. Големи недостатоци на кешот
 4. Како да го исчистите кешот во мозокот? Главните начини
 5. Автоматско расчистување на мемориската меморија
 6. Чистење на кешот во прелистувачот со употреба на програми.
 7. Зошто да ја исчистите кешот во Мозила
 8. Флеш кеш
 9. Метод број 2
 10. Ние чистиме кеш со употреба на CCleaner
 11. Автоматско кеш за расчистување во Мосил
 12. Зошто ни треба кеш?
 13. Зошто да го исчистите кешот?
 14. Како да го исчистите кешот во Firefox
 15. Автоматско палење на кешот во Firefox
 16. Поставки за прелистувач
 17. Како да видите содржина

Многу корисници Mozilla firefox со тек на време, се акумулира прилично голема историја на посети на разни страници, соодветно кеш, што пак го деградира прелистувачот. Затоа, многумина размислуваат како да се ослободат од сето ова. Ајде да ја детализираме големината на ова прашање.

Како да го исчистите кешот во Firefox

Кешот за Firefox се наоѓа на следната локација - C: \ Корисници \ Вашето корисничко име \ Апликација Податоци \ Роаминг \ Мозила \ Firefox \ Профили \ Вашиот профил \ Кеш

За да го исчистите, треба да извршите неколку едноставни манипулации. Разгледајте го случајот со Виндоус 7. Ин нов firefox Интерфејсот малку се смени, така што можете да стигнете до менито за поставки на неколку начини:

 1. Притиснете го копчето Alt, по што јазичињата ќе се појават на горниот дел од прелистувачот, и таму го бараме вистинскиот - „Алатки“ и одберете ја ставката „Settings“ во неа
 1. Во горниот десен агол, кликнете на копчето за контекстното мени (копче во форма на три хоризонтални ленти) и потоа кликнете на менувачот „Settings“.

Во горниот десен агол, кликнете на копчето за контекстното мени (копче во форма на три хоризонтални ленти) и потоа кликнете на менувачот „Settings“

Откако ќе го направите ова, пред вас ќе се отвори прозорец со поставки за прелистувач.

Останува случајот за мали, во прозорецот што се отвора, одете до ставката "Напредно", а потоа изберете го табулаторот "Мрежа" и кликнете на копчето "Исчисти сега".


Тоа е сè, испуштајќи го кешот. Мозила прелистувач Firefox е завршен.

Понекогаш да го исчистите кешот во Firefox е едноставно мрзеливост, за ова можете да го конфигурирате неговото автоматско бришење.

Автоматско расчистување на кешот на Firefox

Во истиот прозорец со поставки, одете до ставката "Приватност", изберете "ќе ги користите поставките за складирање на историјата" во паѓачката листа. По изборот на оваа ставка, ќе имате дополнителни поставки. Проверете го полето „Избришете ја историјата кога го затворате Firefox“.


После тоа, копчето „Опции“ ќе стане активна, кликнете на неа.


Во овој прозорец треба да ја означите само ставката "Кеш" и да кликнете на "Добро". Тоа е тоа, автоматското бришење кеш е конфигурирано.

Интересно

За да видите што е моментално во меморијата на вашиот firefox, доволно е да го напишете следново во лентата со адреси - за: кеш .


Како брзо да го поставите прелистувачот Mozilla Firefox Како брзо да го поставите прелистувачот Mozilla Firefox

Кешот е еден од начините за олеснување и забрзување на процесот на корисниците на Интернет. Хашинг е создавање на резервна копија Документот со кој претходно работеше корисникот. Така, секоја страница на страницата е зачувана во системска папка и по повторен повик издаден од прелистувачот. Ова значи дека преземањето на одделни страници не бара дополнителен Интернет сообраќај, а брзината на работа со Интернет се зголемува неколку пати.

Големи недостатоци на кешот

Поради овие предности, мемориската меморија стана составен дел од повеќето програми што работат под Windows. Стандардно, секоја програма доделува одредена големина во папката наменета за кешот. Главниот проблем на оваа алатка лежи во големината на папката за кеш. Значи, со големина поголема од повеќе од 100MB може значително да ги забави прелистувачот и компјутерот како целина. Во овој случај, мора да се прибегнете кон постапката за чистење на кешот. Следниот ќе биде даден детални упатства расчистување на кешот во Mozilla Firefox.

Како да го исчистите кешот во мозокот? Главните начини

Постојат неколку начини да се исчисти кешот во мозокот. Сите тие се поделени на 3 типа:

 • Користење на внатрешни ресурси на прелистувачот
 • користење алатки оперативен систем ;
 • користење на програми од трети страни.

Секоја од овие опции варира, во зависност од сложеноста и ефективноста. Прво на сите, размислете како да го исчистите кешот во firefox со помош на внатрешни алатки.

Примерот ја користи верзијата 17.0.9

Прво на сите, отворете го Менито за поставки за овој прелистувач. За да го направите ова, кликнете на табулаторот Tools и одберете ја ставката Settings.

Како резултат, ќе имаме мени за дијалог со сите поставки на прелистувачот. Одете во табулаторот Advanced.

Во ова јазиче можете да најдете разни алатки за конфигурирање на прелистувачот. Ние сме заинтересирани за табот Мрежа.

Мрежата табулаторот содржи алатки за рачно поставување Интернет-врска и расчистување на кешот. Изберете ја последната ставка. Кликнете на копчето: Исчистете сега .

Сè Сега кешот на прелистувачот е чист и брзината на апликацијата ќе се зголеми. Покрај тоа, старите верзии на веб-страниците беа избришани од меморијата, кои веројатно веќе ја изгубиле својата важност.

Автоматско расчистување на мемориската меморија

Многу е попријатно да се работи со компјутер кога здодевните процеси, како што се чистење на кешот, се изведуваат автоматски. Таквиот режим е предвиден во овој прелистувач и, згора на тоа, доделени по дифолт.

Ако сакате да го конфигурирате режимот за автоматско чистење на кешот на свој начин, мора да наведете: кога да ја исчистите меморијата за кешот и колку простор на дискот да одвоите за тоа. Во ова верзии на firefox за кешот не е наменет повеќе од 350 MB, што е оптимизирана опција за повеќето современи компјутери.

За да го конфигурирате автоматското чистење на кешот во најавите во менито со поставки, одете во табулаторот за приватност .

Во паѓачката листа, одберете ја ставката - Firefox: useе ги користите вашите поставки за зачувување на историјата.

Appearе се појави мени во кое можете да изберете кога ќе го избришете кешот:

 • до моментот кога колачето истекува;
 • во време на затворање на Firefox;
 • прашајте го корисникот секој пат.

Најдобрата опција е последната ставка. Изберете го и кликнете на табот Опции .

Во отворен контекстно мени забележете ги елементите на кешот што треба да се исчистат при излезот.

Во овој случај, Mozilla ќе ја избрише целата историја по излегувањето, но податоците за корисникот како лозинките, поставките на страната ќе останат. Кликнете на ОК во ова мени и во ред во менито за конфигурација . Така, не треба да се поставува прашањето - „ како да се расчисти кешијата од мозила рачно?“.

Целиот процес на бришење на кешот во прелистувачот со вградени поставки може да се види во следното видео.

Чистење на кешот во прелистувачот со употреба на програми.

Многу често, програмерите од трети страни нудат програми кои ви овозможуваат да ја исчистите мемориската меморија на сите прелистувачи во исто време.

Овие комунални услуги вклучуваат:

 • Комунални услуги
 • Почиста
 • n Секунда
 • Комунални услуги на славните
 • Напреден систем за бесплатна нега

Најпопуларниот и најлесен софтвер е Ccleaner. Покрај тоа, таа се дистрибуира бесплатно. Оваа апликација ви овозможува да ги исчистите привремените датотеки на системот и апликациите.

За да го исчистите кешот за Firefox во оваа програма, треба да го направите следново:

Отворете го главниот прозорец за апликација и изберете го јазичето Cleanup.

Одете во табулаторот Апликации и ставете обележувачи пред списокот со списоци под Firefox.


Одете во табулаторот Апликации и ставете обележувачи пред списокот со списоци под Firefox

Како што можете да видите, чистењето на историјата, исто така, се истакнува овде како задача, а чистењето на податоците ќе се изврши само по барање на корисникот.

Така, во овој напис, беа разгледани 2 главни начини за чистење на кешот за Firefox. Ако меморијата не е исчистена, вашиот компјутер нема да се скрши, но прелистувањето на Интернет ќе биде незгодно.

Како да го исчистите кешот - видео.
Процесот на расчистување на кешот со помош на програмата Ccleaner.

Многу интернет корисници, особено оние кои користат прелистувач Mozilla, имаат прашања за тоа како да го исчистат кешот без да му наштетат на самиот прелистувач. Но, пред да избришете, треба да дознаете што е тоа.

Кешот е место каде се чуваат копии од претходно посетените страници, како и слики и други мултимедија, што е неопходно за удобно гледање на веб-страници.

Зошто да ја исчистите кешот во Мозила

Прво, ако често го посетувате Интернет, посетете разни страници и никогаш не го чистите кешот, тогаш на тврдиот диск се акумулирале огромна количина на привремени датотеки, кои заземаат многу простор. Бројот зафатен со кеш меморија дури може да достигне неколку гигабајти!

Второ, не-далечинскиот кеш може да се меша во нормалното функционирање на страницата, бидејќи дизајнот на страницата може да се промени, но нема да го видите затоа што прелистувачот го отвора зачуваниот стар дизајн.

Флеш кеш

Може да ја исчистите кешот на следниов начин:

 • Одете во менито Mozilla, изберете "Settings" таму.
 • Таму го наоѓаме јазичето „Напредно“.
 • Постои поднаслов „Cached Web Content“ и спротивно е копчето „Clear“, кликнете на него и целиот кеш ќе биде веднаш избришан од вашиот компјутер.

По бришењето, страниците ќе се вчитаат малку подолго, сето ова се должи на фактот дека прелистувачот ќе создаде нов кеш и брзината на преземање ќе се опорави со текот на времето.


Метод број 2

За да се исчисти кешот во мозила, постои уште еден лесен начин.


За да се исчисти кешот во мозила, постои уште еден лесен начин

Ние чистиме кеш со употреба на CCleaner

CCleaner е програма што ќе овозможи Корисник на Виндоус исчистете ги и оптимизирајте 32-битни и 64-битни оперативни системи без непотребни проблеми и напори.

Оваа програма е целосно бесплатна. Има интуитивен интерфејс, така што разбирањето е прилично лесно. Со праведност, вреди да се напомене дека го отстранува не само кешот во прелистувачите, туку и го чисти ѓубрето, ослободува простор на вашиот хард диск, со што се дозволува оперативниот Windows систем работи побрзо.

Вака изгледа интерфејсот на програмата CCleaner.
Вака изгледа интерфејсот на програмата CCleaner

За да ги отстраните сите непотребни кеш користејќи ја оваа алатка, прво мора да ја преземете. Можете да го направите ова на официјалната веб-страница на инвеститорот.

 • Следно, отворете го и пронајдете го табулаторот „Чистење“ (секогаш се наоѓа налево).
 • Ние кликнуваме на „Апликација“ и ставаме ознаки само на она што сакаме да го отстраниме.
 • На дното на прозорецот, кликнете на "Анализа".
 • После анализата, се појавува копчето "Чистење", кликнете на неа и почекајте го крајот на процесот.
 • По чистењето, затворете ја програмата, сите непотребни кеш беа автоматски избришани.

Автоматско кеш за расчистување во Мосил

Во овој прелистувач, можете да го конфигурирате за да го исчистите самиот кеш. За ова само треба:


За ова само треба:

Последниот метод на чистење е порелевантен натаму најнови верзии Mozilla Firefox прелистувач, за другите може едноставно да не работи. Исто така е важно да се запамети дека чистењето на кешот треба да се направи 2-3 пати неделно, поретко, но сето тоа зависи од оптоварувањето на вашиот прелистувач.

Здраво на сите! Во допир Иван Маслов! Овој напис е логично дополнување на претходниот. Се сеќавам дека претходниот материјал беше посветен на темата. И сега, сакам да ви кажам како да го исчистите кешот во Mozilla Firefox .

Најверојатно, еден од читателите веќе го слушнал овој чуден збор, кој се состои од три букви, а некој го слуша за прв пат. Затоа, ќе биде поправилно ако започнеме со дефиницијата.

Кешот е еден вид простор на хард дискот на компјутерот кој за вашите потреби зазема Интернет-прелистувач, таму привремено складира информации (слики, скрипти, текст, итн.) Преземени од често посетувани страници, ова е направено за да Преземете ги веб-ресурсите побрзо и трошете помалку интернет сообраќај.

Зошто ни треба кеш?

Како прво, да откриеме зошто е потребно и каква е употребата на тоа. Willе дадам детален пример. Замислете дека дојдовте на мојот блог за прв пат. Активности на вашиот прелистувач: испраќа куп барања до серверот, ги внесува целосно сите елементи отворена страница (слики, видеа, скрипти, текст, итн.) и во исто време ги зачувува во нивното привремено складирање (Кеш), додека вчитувањето се одвива во нормален режим со голема брзина.

Сега замислете дека го посетувате мојот блог 2.5.10 пати. Активности на вашиот прелистувач: сега не испраќа куп барања до серверот, туку само ја проверува страницата за промени и брзо го презема мојот блог со помош на информациите што претходно ги постави на неговото привремено складирање.

Така, сите модерни прелистувачи и програми се наредени. Сега да резимираме зошто е потребно и кои се неговите предности:

Заштедете Интернет сообраќај
брзо вчитување на веб-страници
можност за зачувување на претходно користените информации од кешот (видео, аудио, итн.)

Зошто да го исчистите кешот?

Како што веќе знаете, кешот го олеснува моменталното вчитување на информациите на страниците, под услов откако овие страници веќе ќе се отворат во прелистувачот на Mozil Firefox. И ова, како што веќе знаете, е огромен плус и предност во однос на брзината на преземање и заштеда на сообраќај.

Со текот на времето, многу корисници на Mozilla акумулираат огромна количина на информации во датотеките за историја на прелистување и во кешот на прелистувачот, кои, како што знаете, се зачувани на вашиот компјутер. Поради ова, се троши слободен простор на тврдиот диск, а Firefox почнува да се замрзнува и работи побавно.

Затоа, за да го оптимизирате и подобрите оперативниот систем и прелистувачот, треба периодично да го исчистите кешот од акумулираните привремени датотеки. Како да исчистите кеш во Mozilla Firefox? Прочитајте ги деталните чекор-по-чекор инструкции подолу.

Како да го исчистите кешот во Firefox

Сега ајде да дојдеме до точката за која ја отворивте оваа статија. Морам веднаш да кажам дека сè е направено доста брзо и едноставно, сега ќе видите сами.

Чекор број 1. Првата работа што треба да направите е да отидете на главното хоризонтално мени (икона со три ленти), која се наоѓа во горниот десен агол на Мозила:

Првата работа што треба да направите е да отидете на главното хоризонтално мени (икона со три ленти), која се наоѓа во горниот десен агол на Мозила:

Во контекстното мени што се отвора, изберете го делот " Поставки ".

Чекор 2. Прозорецот на овој дел ќе се отвори пред вас, во него мора да ја изберете ставката " Напредно ":


Тука го избираме табот „ Мрежа “ и кликнуваме на копчето „ Исчисти сега “:

Тоа е сè, реков дека целиот овој процес се одвива едноставно и брзо. Сега знаете како да го исчистите кешот во Mozilla Farfox, направете го тоа редовно и потоа ќе летате на вашиот Firefox преку Интернет без забавувања и сопирачки.

Добар совет ! За да го забрзате процесот на чистење на кешот, користете ги топлите копчиња - SHIFT + CTRL + DEL и веднаш ќе се најдете во мени каде едноставно треба да ја изберете содржината што треба да се исчисти.

Ако активно работите во прелистувачот Mozilla Firefox, на пример, цел ден, тогаш се согласувате постојано да влегувате и да го исчистите кешот, барем тоа ќе почне да се затегнува и да се одвлекува од работата. Што и да се случи, можете да направите автоматско поставување еднаш, а потоа системот ќе стори сé за вас. Прочитајте за тоа како да го направите ова подолу.

Автоматско палење на кешот во Firefox

Ви го донесувам вашето внимание детален водич проучувајќи што можете да го конфигурирате автоматско чистење на привремено складирање на прелистувачот Mozilla. Оваа поставка ќе ви одземе само 1 минута време. Да започнеме.

Чекор број 1. Во делот " Поставки ", во кој штотуку работевме, одете на табулаторот " Приватност ":


Во делот Поставки , во кој штотуку работевме, одете на табулаторот Приватност :

Во прозорецот што се отвора, во средината ја наоѓаме паѓачката листа и во неа ја одбираме опцијата „ useе ги искористи поставките за складирање на историјата “ и стави зора веднаш до линијата „Избриши ја историјата при затворање на„ Firefox “.

Чекор 2. После преземените активности во последниот чекор, ќе се активира дополнително копче Поставки, кое се наоѓа на дното на прозорецот од десната страна (видете на екранот погоре). Кликнете на ова копче:

Во прозорецот што се појавува, ставете зора во точката " Кеш " и кликнете на копчето "Во ред ". Сега кога ќе излезете од Mozilla Firefox, чистењето ќе се изврши автоматски. Ако сакате да излезат други податоци (колачиња, историја на прелистување, зачувани лозинки и слично) кога излегувате од Firefox, тогаш проверете ги кутиите до нив.

Да резимираме, сега имате тајна техника како да го исчистите кешот во Mozilla Firefox рачно и автоматски :-) Мило ми беше драго да ви помогнам. Се гледаме на блогот!

Кешот се користи од прелистувачот Mozilla за чување на привремени информации неопходни за нивно работење. Овде можете да преземате страници од страници, музика и видеа што гледате на Интернет, разни податоци од игри со прелистувачи и веб-апликации. Оваа статија опишува како да ја исчистите меморијата за кешот на прелистувачот Mozilla Firefox и да ги видите информациите содржани во нив.

Датотеките се напишани на кешот Firefox, заменувајќи ги постарите. Овој процес трае постојано додека сурфате на Интернет. Сепак голем број циклусите на препишување може да бидат прекинати со дефект на системот или во самиот Мосел. Како резултат на ваквите проблеми, содржината на меморијата за кешот може да не се прикаже правилно. Да се ​​поправи слични проблеми , само треба да ја исчистите содржината на кеш-датотеката.

Поставки за прелистувач

Ако сакате да го исчистите кешот, избришете ги колачињата или исчистете ја историјата на прелистување во Mozilla - треба да го користите специјалниот вграден интерфејс. Може да се најде на страницата:

Целиот процес, како по правило, трае само неколку секунди. По завршувањето, се препорачува да го рестартирате Firefox пред да продолжите да работите на Интернет. Слично на тоа, можете да ја исчистите историјата на прелистување, зачуваните лозинки и колачињата.

Како да видите содржина

Пред да ја исчистите кешот во Мозила, можете да ги видите датотеките што се зачувани во неа. За да го направите ова, треба да го отворите Firefox, во низа за пребарување напишете или копирајте го следново "за: кеш? уред = диск" и притиснете Enter.

На страната што се отвора, можете да видите 3 секции:

 • Меморија е список на податоци што сега се чуваат во RAM-меморијата на компјутерот.
 • Диск - датотеки зачувани на хард диск до директориумот за услуги на прелистувачот.
 • Апликацијата е посебна меморија за апликации базирана на прелистувач.


Апликацијата е посебна меморија за апликации базирана на прелистувач

Можете да ја видите секоја листа со кликнување на хиперврската на „Листа за записи“ во секој дел. За жал, не е можно да се исчистат содржините преку овој интерфејс.

Дали статијата беше корисна?

Зошто да го исчистите кешот?
Како да го исчистите кешот во мозокот?
Зошто ни треба кеш?
Како да исчистите кеш во Mozilla Firefox?
Дали статијата беше корисна?

Новости

Арт-терапия в педагогике
Ещё в 1927 году германский психиатр А. Кронфельдом смог обосновать необходимость тесноватого взаимодействия психотерапии и педагогики. Свои идеи он выложил в научной статье “Психогогика, или  Психотерапевтическое

Автозапчасти mercedes-benz
С каждым годом растет количество игроков на автомобильном рынке. Японцы, корейцы, китайцы уже становятся законодателями мод на наших дорогах. Но многим автомобилистам по прежнему дороги мерседесы и форды,

Поставки насосного оборудования
Москва, 20 сентября. /ТАСС/. АО "ОКБМ Африкантов" (заходит в машиностроительный дивизион Росатома - "Атомэнергомаш") прошло аудиторскую проверку на готовность к поставке оборудования для нужд "Газпрома",

Купить iPhone 5s
21 марта 2016 года Apple представила усовершенствованную версию пользующегося популярностью телефона купить iPhone 5s — iPhone SE. «В 2-ух словах» разницу меж ними обычно обрисовывают так: снаружи новинка

Массовка для сьемок киев
Приглашаем поучаствовать в увлекательном проекте парней и дам от 16 до 55 лет готовых провести на съемочной площадке оба денька! Оплата настоящая потому что массовка первого плана(вероятны высказывания)Заявки

50 дней хостинга в подарок
Замечательный хостинг, подходит для тех, у кого несколько сайтов, например у нас 5 сайтов и стоимость всего 299 р/месяц. Для тех, у кого один сайт, вообще цена 99 р/месяц. Мне кажется, дешевле уже просто

Купить осаго
Реальным даю согласие ООО «Сравни.ру», место нахождения: 109544, г. Москва, бульвар Энтузиастов, дом 2, 26 этаж, на обработку моих индивидуальных

Создание сайтов
Свой веб-сайт сегодня не роскошь, а средство продвижения продуктов и услуг! Юзеры веба временами заходят на разные веб-сайты, читают, изучают и рассматривают их. Так почему бы эти веб-сайты не будут вашими.

Лодочные моторы в Тольятти
Новый лодочный мотор нуждается в правильной обкатке. Это условие касается и мотора марки “Ветерок” казанского завода и титулованого “Меркурия”, американо-японского производства. От того как лодочный мотор

Заказать Блиц-проект интерьеров любой степени сложности в любом регионе
Настал тот самый страшны момент - необходимость делать ремонт. Жена настаивает категорически. С чего ремонт начинается? С выбора "чего хочу". Как я задолбался кататься по магазинам: Леруа, Очаг, Куприян,