Статьи

Како да следи регистрирано писмо за известување. Како да ја проверите регистрираната пошта

 1. Што е регистрирано писмо?
 2. Колку чини регистрирано писмо?
 3. Лична карта
 4. Следење на регистрирано писмо на веб-страницата на Руската пошта
 5. Колку време регистрираното писмо се чува во поштата?
 6. Други услуги за следење
 7. Како да проверите каде е регистрираната пошта
 8. Како да проверите испорака на регистрирано писмо, ако е од странство
 9. Како да проверите од која е регистрираното писмо и дали е можно

Способноста за веднаш пренесување на информации преку Интернет не ја негира побарувачката за традиционално испраќање - пошта. Ако треба да ги пренесете оригиналните документи или информации на хартија, најпопуларната услуга е сè уште поштенска услуга. За да ја заштитите содржината на пратката, корисници на услуги поштенска услуга претпочитаат да испраќаат преписка преку регистрирана пошта. Овој статус му дава можност на испраќачот да следи регистрирано писмо : Russian Post, заедно со другите членови на Универзалната поштенска унија, обезбедува таква услуга. Покрај тоа, и двајцата учесници во преписката можат да вршат следење.

Што е регистрирано писмо?

Регистрирана пошта - регистрирана поштенска точка. За разлика од вообичаеното, на кое испраќачот го фрла поштенско сандаче , регистрираната буква „Руски пошта“ ја прифаќа одговорноста за пратката. При регистрирање на писмо, испраќачот ќе добие потврда, а истата ќе му биде издадена на примачот лично под рака против приемот.

Пред да испратите регистрирано писмо, треба да ја изберете класата на поаѓање, бидејќи Russian Post дава две опции - регистрирано писмо и регистрирана буква од прва класа. Вториот е испратен преку побрза авиокомпанија и овозможува поголема тежина и големина на пликот. Значи, ако максималната големина на регистрирана буква е 229X324 mm, а тежината е 100 g за пратки во рамките на Русија, тогаш опцијата со повисок статус може да тежи пет пати повеќе, а прифатливите параметри на пликот не треба да надминуваат 250X353 mm.

За преписка во странство, дозволени се само регистрирани букви (дозволената максимална тежина е 2 кг), географијата за испорака на регистрирани букви од прва класа е ограничена на Русија.

Колку чини регистрирано писмо?

Клиентите на Russian Post може да бидат заинтересирани колку чини да се испрати регистрирано писмо:

 • Цената на регистрирано писмо во 2017 година е од 41 рубли. кога е испратен во населба на територијата на Русија;
 • испраќањето на преписка до други земји ќе чини од 110 рубли .;
 • тарифата за испраќање регистрирани букви од прва класа зависи од тежината и регионот и се движи од 66 до 236 рубли .;
 • известување и промени или корекции на адресата за испорака ќе бараат дополнителна исплата.

Прелиминарно можете да дознаете колку чини регистрирано писмо на веб-страницата на Руската пошта. Калкулатор по пошта ќе помогне да се пресмета не само цената на регистрирано писмо, туку и времето за испорака. За да го направите ова, наведете ги точките на поаѓање и одредиштето, тежината, изберете го начинот на испорака (редовно, експедитивно или курир) и потребната дополнителна услуга во соодветното поле.

Лична карта

За да го пронајдете регистрираното писмо и да го дознаете неговиот статус, потребен ви е поштенски идентификатор, или број на песни наведени на чекот. Регистрираниот број на пошта со дестинација во Русија се состои од 14 цифри. Идентификаторот за пошта за меѓународни пратки содржи 13 карактери - броеви и големи букви од латинската азбука.

Може да следите регистрирано писмо од идентификаторот „Руски пост“ на официјалната веб-страница на операторот.

Следење на регистрирано писмо на веб-страницата на Руската пошта

За да проверите регистрирано писмо по идентификатор, треба да отидете на веб-страницата на Russian Post, за следење нема да бара регистрација За да проверите регистрирано писмо по идентификатор, треба да отидете на веб-страницата на Russian Post, за следење нема да бара регистрација. Но, услугата за испраќање на известувања по број на нумери е достапна само за регистрирани корисници.

Во полето за внесување треба да го внесете бројот на патеката. Не треба да има празни места помеѓу броевите, дури и ако некои симболи се распоредени на проверката. Услугата за следење ви овозможува да ја дознаете локацијата на неколку артикли, во тој случај треба доследно да го внесувате секој број на песна, разделени со празни места.

Секоја фаза на испраќање на регистрирано писмо се запишува во поштенскиот систем и податоците се внесуваат во базата на податоци. Како резултат на тоа, на испраќачот ќе им бидат достапни информации за движењето на писмото:

 • локацијата и датумот на испраќање;
 • следна дестинација и број пошта ;
 • дали писмото стигнало до примачот.

Оваа услуга на компанијата Руска пошта - следење по идентификатор - е единствена можен начин го следи напредокот на движењето на регистрираното писмо. На адресата и презимето на примателот, информациите не можат да се добијат.

За да добиете известувања по телефон и да обезбедите редовно следење на регистрираните букви, Russian Post нуди да користите мобилна апликација.

Ако не се следи движењето на регистрираното писмо и помина многу време од испраќањето, или статусот не се ажурира долго време, треба да напишете апликација за пребарување.

Колку време регистрираното писмо се чува во поштата?

Ако регистрираното писмо не можело да се предаде на адресарот, тогаш таа ќе се чува во поштата за 30 дена од приемот. Периодот на чување на регистрираното писмо ќе биде продолжен на два месеца, доколку примачот достави соодветна пријава. По овој период, писмото ќе биде испратено на повратната адреса на штета на испраќачот. Во фиксен рок тој треба да ја собере регистрираната буква, во спротивно ќе биде прогласена за непродадена и уништена по шестмесечно чување.

Други услуги за следење

Постојат доволно ресурси на Интернет кои нудат услуга за следење. поштенски пратки - „Моите парцели“, Следете ги, АлиTrack и многу други. Повеќето од нив се на побарувачка кај клиентите на онлајн продавниците. Во сите случаи, потребен е број за следење за движење на пакетите.

Многу често, за да се дадат вредни и важни информации, луѓето ги користат услугите за испраќање на регистрирано писмо. Но, како знаете дали тоа е всушност доставено.

Можете да го проверите движењето на регистрирана буква користејќи го идентификацискиот код доделен на него, кој е регистриран во базата на податоци на системот за следење. По обработката на пратката, во рок од два или три дена, податоците за статусот на сортирање на точката на пратката се внесуваат во базата на податоци. Потоа се заменува со испраќање од точката за сортирање на испраќачот и се испраќа до точката за сортирање на примачот. По обработката и регистрацијата, пратката пристигнува на одредената адреса и му се предава на примателот.

Подобро е да не го проверите испраќањето на регистрирано писмо веднаш, бидејќи системот нема да ви даде никакви информации во секој случај, затоа што податоците не се внесуваат веднаш заради големиот обем на работа на артиклите.

Како да проверите каде е регистрираната пошта

Ги внесуваме податоците за шифрата за песна во идентификаторот на поштата и гледаме каков статус е доделен. Може да се наоѓа и во точката за сортирање на испраќачот и во точката за сортирање на примачот. Сето тоа зависи од времето поминато од денот на испраќањето.
За да проверите испорака на регистрирано писмо, повторно мора да го знаете кодот за песна за испраќање. Бидејќи секоја пратка поминува низ одредени фази на пратка, секоја акција се запишува во регистарот. Кога писмото ќе го прими примателот и ќе потпише за него, во статус на испраќање ќе има забелешка дека е доставено.

Како да проверите испорака на регистрирано писмо, ако е од странство

Прво, треба да го следите неговото движење во земјата на испраќачот користејќи ги поштенските услуги на таа земја, а потоа следете ја истата шема во рамките на земјата на примателот. Понатаму набудувајте го процесот на испраќање во текот на целиот период и, во конечен резултат, ќе се појави статус на испорака.
Посигурен начин да проверите дали е пристигнато регистрирано писмо е да користите услуга за известување. Откако примателот ќе потпише и со тоа ќе ја потврди испораката, му се испраќа известување на испраќачот дека е примено регистрираното писмо.

Со цел процесот на следење да не биде досаден и задолжителен, можете да се претплатите на билтенот за промената во статусот на испраќање или да ја инсталирате мобилната апликација. И во првиот и во вториот случај, пораките ќе бидат испратени со информации за фазите на пренасочување.

Како да проверите од која е регистрираното писмо и дали е можно

Ова не е проблем. На секое известување, под бар-код, напишан е шифра за песна, која кога ќе се внесе во идентификаторот за пребарување на артикалите, ќе ви ги покаже сите информации за предметот. Од каде е направено испраќањето на регистрираното писмо и во која пошта, како и кој е испраќачот.

Ова сугерира заклучок дека, имајќи само информации за бројот на патеката, можете да откриете кој ви го испратил регистрираното писмо, каде е, дали го примил својот адресар и дали воопшто пристигнал.

Испратено е без претходна најава, тогаш нотификација едноставно се фрла во поштенското сандаче на примателот дека Поштата Н го чека писмо, како и барање да се појави и да ја прими.
Ако писмото е испратено со известување за враќање, тоа ќе му се даде лично на примателот. Од нив ќе биде побарано да ја потпишат потврдата за испорака, а потоа ќе ви испратат известување.

Кога испраќате писмо, ќе ви биде доставена чек, на која е уникатна матичен број испраќање по пошта (домашно или меѓународно). Не ја губи проверката сè додека буквата не стигне до примачот. И подобро е веднаш да го известите примателот за писмото. Ако сте примател, побарајте информации за идентификаторот. Информациите за идентификаторот се следат во секоја фаза на испраќање пошта: испраќање, испорака, сортирање, достава до примачот и др. Обично, информациите се внесуваат или во реално време или со задоцнување од неколку часа.

Единствениот идентификациски број на поштенската точка е наведен на буквата (парцела).
Ако регистрираното писмо или регистрираното писмо со известување за враќање сè уште не го достигнале примачот, треба да отидете на веб-страницата на Руската пошта на „ Поштенски услуги - Следење на испраќања “( http: // xn ---- 7sbza0acdlkaf3d.xn - p1ai / rp / serviceise / ru / home / postuslug / track ... ).
Во колоната "Поштенски идентификатор", внесете го идентификацискиот број означен на проверката. Бројот треба да се внесе без загради и празни места.
Ако пребарувањето е успешно, ќе го видите статусот
Кликнете на копчето Пронајди.
Ако пребарувањето е успешно, ќе го видите статусот на вашето заминување, нејзината локација.
Запомнете! Ако пратката што ја барате е меѓународна, таа може да биде одложена за преглед на царината. Во овој случај, информациите за тоа ќе бидат недостапни сè додека писмото не се пренесе на Руската пошта за понатамошно испраќање преку територијата на Русија.

Ако пребарувањето преку веб-страницата на Руската пошта не врати резултати, напишете барање за пребарување.
Пријава упатена до раководителот на поштата може да се поднесе или на местото на испраќање на писмото, или на местото на приемот. Мора да имате документ за идентификација со вас, како и оригиналот или копија од приемот (чек). Формуларите за апликација се достапни на секоја пошта во Русија. Покрај тоа, тие можат да бидат преземени, зачувани и испечатени на веб-страницата на Руската пошта во делот „Обраќање до корисниците со услуги на руската пошта на FSUE“ ( http: //xn----7sbza0acdlkaf3d.xn--p1ai/rp/servise/ru/home / postuslug / remov ... ).
Во апликацијата, не заборавајте да ја наведете адресата на испраќачот и примателот, единствен матичен број, презиме, име и патроним на испраќачот и примателот, приложете копија од приемот. По пополнувањето на апликацијата, предадете го на приемот на директорот или преку специјализирана биро за информации. Постои откинат купон под форма на секоја апликација. Овој купон ќе го означи вашето ракување со апликацијата. По некое време, ќе бидете контактирани преку броеви за контакт или ќе испратите информативно писмо за резултатите од пребарувањето за неизбришливи предмети.

Напиши е-пошта на една од адресите наведени на веб-страницата на Рускиот пошта ( http: //xn----7sbza0acdlkaf3d.xn--p1ai/rp/contacts/ru/home ). Во писмото, наведете го идентификацискиот број, детали за контакт и очекувајте одговор.

Извори:

 • ФСУЕ Руски пост

Упатство

Не е важно кој клиент за е-пошта го имате. Сите тие се многу слични. Буквите во нив се во четири папки. „Inbox“ - за дојдовни букви. Појдовни - за појдовни. „Ѓубре“ или „Избришани артикли“ - за избришани. „Спам“ - во нив се оние букви што клиентот за пошта ги сметал за спам, сепак, честопати доаѓа до таму и обични дојдовни букви.

Ако барате писмо што сте го примиле, одете во вашето сандаче и прегледајте ја содржината на првата страница, можеби имате среќа, пораката што ви треба ќе биде таму, и нема да мора да барате понатаму.

Во кој било клиент за пошта, постои пребарување по пошта. Како по правило, се наоѓа на горниот дел од страната и се состои од бесплатно поле за внесување на барање и копчето „Пребарување“ или „Пронајди“.

Ако се сеќавате на адресата од која дојде писмото - внесете ја во лентата за пребарување. Не е неопходно да ја внесете целата адреса; само внесете дел од неа. Резултатите од пребарувањето ќе бидат прикажани како список на е-пошта што одговара на барањето.

Внесете ја предметната линија на е-поштата. Подобро е да не ја напишете целата тема, бидејќи може да грешите, а потоа резултатите од пребарувањето ќе бидат неточни. Направете пребарување на клучни зборови.

Некои клиенти за пошта можат да бидат конфигурирани за пребарување до датум. За да го направите ова, изберете го опсегот на датумот во кој наводно сте го добиле писмото.

Можеби случајно сте ја избришале е-поштата. Одете во папката Избришани Теми и побарајте ја буквата таму. Не заборавајте дека големината на оваа папка е ограничена и сите стари букви ќе бидат избришани автоматски.

Погледнете ја папката за спам-пошта. Од различни причини, клиентот за пошта може да одлучи дека писмото што ви дошло е спам. За да ја пренесете од оваа папка во друга, проверете го полето и кликнете на копчето "Не дозволувајте спам". Внесете ги потребните адреси (е-пошта) во адресарот, тогаш буквите од нив нема да бидат во спам.

Поврзани видеа

Корисен совет

За да избегнете да се изгубат буквите, обележете ги како важни.

Регистрирана буква се разликува од едноставна по тоа што му е доделен идентификациски број со кој можете да го следите неговото движење до примачот. Овој број е фиксиран на секоја пошта каде што ќе пристигне пликот. Во случај на изгубено писмо, секогаш можете да дознаете во која фаза се случила загубата.


Упатство за употреба

За да испратите регистрирано писмо , мора да контактирате со која било филијала на Руската пошта. Таму, во посебен прозорец, можете да ја организирате оваа пратка.

Со цел регистрираното писмо да биде прифатено, презентирајте го пасошот на вработениот во поштата. Неговите податоци се внесуваат во базата на податоци, и ако пликот не стигне до адресарот, тој ќе се врати на испраќачот. Покрај генералниот пасош како сертификат

Што е регистрирано писмо?
Колку чини регистрирано писмо?
Што е регистрирано писмо?
Колку чини регистрирано писмо?
Колку време регистрираното писмо се чува во поштата?

Новости

Арт-терапия в педагогике
Ещё в 1927 году германский психиатр А. Кронфельдом смог обосновать необходимость тесноватого взаимодействия психотерапии и педагогики. Свои идеи он выложил в научной статье “Психогогика, или  Психотерапевтическое

Автозапчасти mercedes-benz
С каждым годом растет количество игроков на автомобильном рынке. Японцы, корейцы, китайцы уже становятся законодателями мод на наших дорогах. Но многим автомобилистам по прежнему дороги мерседесы и форды,

Поставки насосного оборудования
Москва, 20 сентября. /ТАСС/. АО "ОКБМ Африкантов" (заходит в машиностроительный дивизион Росатома - "Атомэнергомаш") прошло аудиторскую проверку на готовность к поставке оборудования для нужд "Газпрома",

Купить iPhone 5s
21 марта 2016 года Apple представила усовершенствованную версию пользующегося популярностью телефона купить iPhone 5s — iPhone SE. «В 2-ух словах» разницу меж ними обычно обрисовывают так: снаружи новинка

Массовка для сьемок киев
Приглашаем поучаствовать в увлекательном проекте парней и дам от 16 до 55 лет готовых провести на съемочной площадке оба денька! Оплата настоящая потому что массовка первого плана(вероятны высказывания)Заявки

50 дней хостинга в подарок
Замечательный хостинг, подходит для тех, у кого несколько сайтов, например у нас 5 сайтов и стоимость всего 299 р/месяц. Для тех, у кого один сайт, вообще цена 99 р/месяц. Мне кажется, дешевле уже просто

Купить осаго
Реальным даю согласие ООО «Сравни.ру», место нахождения: 109544, г. Москва, бульвар Энтузиастов, дом 2, 26 этаж, на обработку моих индивидуальных

Создание сайтов
Свой веб-сайт сегодня не роскошь, а средство продвижения продуктов и услуг! Юзеры веба временами заходят на разные веб-сайты, читают, изучают и рассматривают их. Так почему бы эти веб-сайты не будут вашими.

Лодочные моторы в Тольятти
Новый лодочный мотор нуждается в правильной обкатке. Это условие касается и мотора марки “Ветерок” казанского завода и титулованого “Меркурия”, американо-японского производства. От того как лодочный мотор

Заказать Блиц-проект интерьеров любой степени сложности в любом регионе
Настал тот самый страшны момент - необходимость делать ремонт. Жена настаивает категорически. С чего ремонт начинается? С выбора "чего хочу". Как я задолбался кататься по магазинам: Леруа, Очаг, Куприян,