Статьи

Проверка на магнетрон со тестер за микробранова печка. Принципот на работа на микробранова печка и уред магнетрон.

 1. Уредот на магнетронот - главната компонента
 2. Термички отсекување и зошто е потребно
 3. Цел на вентилаторите на микробранова печка
 4. Микробранова заштита и блокирање на системот
 5. Контролната единица - мозокот на уредот
 6. Забавен видео со приказна за принципот на работа на микробранови печки

Микробрановите печки (микробранови печки) веќе долго време се најчестиот апарати за домаќинство со кои можете многу брзо да го одмрзните храната, да ја загреете веќе подготвената храна или да готвите сад со оригинален рецепт, па дури и да ги дезинфицирате кујнските сунѓери и ткаенини кои не содржат метал.

Присуството на пригоден, интуитивен интерфејс и мулти-ниво заштита дури и им овозможи на детето да се справи со управувањето со таков комплекс и хај-тек уред, како микробранова печка. Некои јадења може да бидат брзо и лесно подготвени од вградените програми. A можни дефекти Може да се елиминира со тоа.

Грејни производи поставени во микробрановата комора, се јавуваат поради изложеност на нив со моќно електромагнетно зрачење од дециметарскиот опсег. Во апаратите за домаќинство користи фреквенција од 2450 MHz. Радио брановите на таквите високи фреквенции навлегуваат во длабочините на производите и дејствуваат на поларните молекули (најчесто вода во производите), принудувајќи ги постојано да се движат и да се распоредуваат по линиите на сила на електромагнетното поле.

Ваквото движење ја зголемува температурата на производите, а греењето не оди само однадвор, туку и до длабочината на која радиоалармите навлегуваат. Во микробрановите печки за домаќинство, брановите пенетрираат 2,5-3 см длабоко, ја загреваат водата, а тоа, пак, целиот обем на производи.

Уредот на магнетронот - главната компонента

Радио бранови со фреквенција од 2450 MHz се генерирани од специјален уред - магнетрон , кој е електровакуум диода. Таа има масивна бакарна цилиндрична анода круг во пресек и поделена на 10 сектори со ист ѕид на бакар.

Во центарот на овој дизајн е прачка катода, внатре во која има влакно. Катодата служи за емитување на електрони. По краевите на магнетот се моќни прстенести магнети, создавајќи магнетно поле во внатрешноста на магнетот, неопходни за генерирање на микробранова радијација.

На анодата се нанесува напон од 4000 волти, а на влакното се применува напон од 3 волти. Постои интензивна емисија на електрони, кои се подигнати од високонапонско електрично поле. Геометријата на резонаторните комори и напонот на анодата ја одредуваат генерираната фреквенција на магнетронот.

Енергијата се отстранува со жична јамка поврзана со катодата и извадена во антената на радијаторот. Од антената микробранова радијација влегува во брановодниот систем, а од него во комората на микробрановата. Стандардната излезна моќност на магнетроните што се користат во микробрановите уреди за домаќинство е 800 вати.

Ако за готвење е потребна помала моќност, тоа се постигнува со вклучување на магнетронот за одреден временски период, проследено со пауза.

За да се добие моќност од 400 W (или 50% од излезната моќност), можете да го вклучите магнетот за 5 секунди за интервал од 10 секунди и да го исклучите за 5 секунди. Во науката, ова се нарекува модулација на ширина на пулсот .

За време на работата, магнетот испушта голема количина на топлина, така што нејзиниот случај се става во плочарниот радијатор, кој за време на работата секогаш мора да биде прегорен со проток на воздух од вентилаторот вграден во микробранова печка. Кога се прегрее, магнетот многу често не успева, па затоа е опремен со заштита - термички осигурувач.

Термички отсекување и зошто е потребно

За да се заштити магнетот од прегревање, како и решетката, за која се опремени некои модели на микробранови печки, се користат специјални уреди, наречени термички осигурувачи или термички релеи За да се заштити магнетот од прегревање, како и решетката, за која се опремени некои модели на микробранови печки, се користат специјални уреди, наречени термички осигурувачи или термички релеи . Тие се достапни во различни рејтинзи за температура наведени во нивниот случај.

Принципот на работа на термостатот е многу едноставен. Алуминиумското куќиште е прицврстено со прирабничка врска до местото каде што е неопходно да се контролира температурата. Ова обезбедува сигурен термички контакт. Внатре во осигурачот има биметална плоча со поставки за одредена температура.

Кога е надминат прагот на температурата, плочата се наведнува и го активира копчето, кое ги отвора плочите на контактната група. Моќната микробранова печка е прекината. По ладењето се враќа геометријата на биметалличната плоча и се јавува затворање на контактите.

Цел на вентилаторите на микробранова печка

Навивачот е најважната компонента на микробранова печка, без која нејзиното работење ќе биде невозможно. Врши голем број важни функции:

 • Прво, вентилаторот дува низ главниот дел на микробрановата печка - магнетронот, обезбедувајќи негово нормално функционирање.
 • Второ, други компоненти електронско коло исто така генерираат топлина и бараат вентилација.
 • Трето, некои микробранови се опремени со скара, која е задолжително вентилирана и заштитена со термички прекинувач.
 • И, конечно, во комората, подготвените производи, исто така, испуштаат голема количина на топлина и водена пареа. Вентилаторот создава мал притисок во комората, со што воздухот од комората, заедно со загреаната водена пареа, излегува преку специјални вентилациони отвори.

Во микробранова печка од еден вентилатор, кој се наоѓа на задниот ѕид на кутијата и го втурнува воздухот однадвор, вентилациониот систем е поставен со помош на воздушни канали, насочувајќи го протокот на воздух на магнетронските плочи, а потоа во комората. Моторот на вентилаторот е едноставен еднофазен AC.

Микробранова заштита и блокирање на системот

Секоја микробранова печка има моќен радио-емитувачки уред во него - магнетрон. Микробрановото зрачење на таквата моќ може да предизвика непоправлива штета за здравјето на луѓето и за сите живи суштества, па затоа е неопходно да се преземат повеќе заштитни мерки.

Микробрановата има целосно заштитена метална работна комора , која од надворешната страна е дополнително заштитена со метално куќиште кое спречува високофреквентно зрачење да продира однадвор.

Проѕирно стакло на вратата има екран направен од метална мрежа со мала ќелија што не дозволува надворешна емисија од 2450 Hz, бранова должина од 12,2 cm, генерирана од магнетот.

Прашањето за заштеда на енергија отсекогаш било релевантно Прашањето за заштеда на енергија отсекогаш било релевантно. еден од типовите осветлување тела , кои во голема мера помогне да се намали потрошувачката на електрична енергија во домот, се. Да се ​​направи оптимален избор Вие само треба да се разбере предностите и недостатоците на секој тип на такви светилки.

Двоен прекинувачи во поглед на неговите карактеристики се користат во домот. Како правилно да ги поврзете овие прекинувачи и што треба да знаете за да спречите грешки во овој случај може да се најдат во.

Вратата на микробрановата машина цврсто се вклопува во телото и многу е важно што овој јаз ги задржува своите геометриски димензии. Растојанието помеѓу металниот случај на камерата и специјалниот жлеб на вратата треба да биде еднаква на една четвртина од бранова должина на микробранова зрачење: 12,2 cm / 4 = 3,05 cm.

Стои во оваа празнина електромагнетни бранови што е токму на местото каде што вратата се вклопува во телото има нула вредност на амплитудата, па затоа бранот не се пропагира нанадвор. Ова е елегантен начин за решавање на прашањето за заштита од микробранова радијација, користејќи ги самите микробранови бранови. Овој метод на заштита во науката се нарекува микробранова чука.

За да се спречи вклучување на микробранова печка со отворена комора, постои систем на микропрекинувачи кои ја контролираат позицијата на вратата. Обично има најмалку три такви прекинувачи: еден го исклучува магнетот, другиот го вклучува позадинското осветлување дури и кога магнетот не работи, а третиот служи за "информирање" на контролната единица за позицијата на вратата.

Микропретнувачите се лоцирани и конфигурирани така што тие работат само кога работната комора на микробрановата е затворена.

Микропрептниците на вратата, исто така, често се нарекуваат гранични прекинувачи.

Контролната единица - мозокот на уредот

Секоја контролна единица има  микробранова печка  и врши две главни функции: Секоја контролна единица има микробранова печка и врши две главни функции:

 • Одржување на дадената микробранова моќност.
 • Исклучете ја рерната по истекот на одредено време.

На постари модели на електрични печки, контролната единица беше претставена со два електромеханички прекинувачи, од кои една од нив само ја постави власта, а другата временски интервал. Со развојот на дигиталната технологија се користат електронски контролни единици, а сега се базираат на микропроцесори, кои, покрај извршувањето на две главни функции, може да вклучуваат и многу неопходни и непотребни сервиси за услуги.

 • Вградени часовници, кои сигурно може да бидат корисни.
 • Индикатор за ниво на енергија.
 • Променете го нивото на моќност користејќи ја тастатурата (притиснете или допир).
 • Производите за готвење или одмрзнување користејќи специјални програми, "пораби" во меморијата на контролната единица. Ова ја зема предвид тежината, а потребната моќност ќе ја одбере самата печка.
 • Го алармира крајот на програмата избраниот звук.

Покрај тоа, модерните модели имаат горна и долна скара, функција за конвекција, која исто така ја контролира контролната единица.

Контролната единица има свој извор на напојување, што овозможува работење на уредот и во режим на подготвеност и во режим на работа. Важна компонента е релејната единица, која застанува на командите на струјното коло на магнетот и на скарите, како и на колото на вентилаторот, вградената светилка и конвектор. Контролната единица е поврзана со петелки со тастатура и панел за прикажување.

Забавен видео со приказна за принципот на работа на микробранови печки

Погледнете колку е лесно да објасните како функционира овој неверојатен уред.

Новости

Арт-терапия в педагогике
Ещё в 1927 году германский психиатр А. Кронфельдом смог обосновать необходимость тесноватого взаимодействия психотерапии и педагогики. Свои идеи он выложил в научной статье “Психогогика, или  Психотерапевтическое

Автозапчасти mercedes-benz
С каждым годом растет количество игроков на автомобильном рынке. Японцы, корейцы, китайцы уже становятся законодателями мод на наших дорогах. Но многим автомобилистам по прежнему дороги мерседесы и форды,

Поставки насосного оборудования
Москва, 20 сентября. /ТАСС/. АО "ОКБМ Африкантов" (заходит в машиностроительный дивизион Росатома - "Атомэнергомаш") прошло аудиторскую проверку на готовность к поставке оборудования для нужд "Газпрома",

Купить iPhone 5s
21 марта 2016 года Apple представила усовершенствованную версию пользующегося популярностью телефона купить iPhone 5s — iPhone SE. «В 2-ух словах» разницу меж ними обычно обрисовывают так: снаружи новинка

Массовка для сьемок киев
Приглашаем поучаствовать в увлекательном проекте парней и дам от 16 до 55 лет готовых провести на съемочной площадке оба денька! Оплата настоящая потому что массовка первого плана(вероятны высказывания)Заявки

50 дней хостинга в подарок
Замечательный хостинг, подходит для тех, у кого несколько сайтов, например у нас 5 сайтов и стоимость всего 299 р/месяц. Для тех, у кого один сайт, вообще цена 99 р/месяц. Мне кажется, дешевле уже просто

Купить осаго
Реальным даю согласие ООО «Сравни.ру», место нахождения: 109544, г. Москва, бульвар Энтузиастов, дом 2, 26 этаж, на обработку моих индивидуальных

Создание сайтов
Свой веб-сайт сегодня не роскошь, а средство продвижения продуктов и услуг! Юзеры веба временами заходят на разные веб-сайты, читают, изучают и рассматривают их. Так почему бы эти веб-сайты не будут вашими.

Лодочные моторы в Тольятти
Новый лодочный мотор нуждается в правильной обкатке. Это условие касается и мотора марки “Ветерок” казанского завода и титулованого “Меркурия”, американо-японского производства. От того как лодочный мотор

Заказать Блиц-проект интерьеров любой степени сложности в любом регионе
Настал тот самый страшны момент - необходимость делать ремонт. Жена настаивает категорически. С чего ремонт начинается? С выбора "чего хочу". Как я задолбался кататься по магазинам: Леруа, Очаг, Куприян,